Wykonanie
Co powiecie na ciasto na niedzielę?Dziś nie po raz pierwszy postawiłam sobie ciężkie zadanie ;)Miałam ochotę zrobić coś nowego, a że ja lubię spróbować tego co robię wcześniej lub przynajmniej
mieć jakieś wyobrażenie o cieście, jak to było z Makuszkiem, to zrobienie Pleśniaka było tragedią.U mnie w domu nigdy się tego ciasta nie robiło,
jadłam je kiedyś u jakiejś ciotki lub wujka ale to było tak dawno i tak
dziwne ciasto dla mnie w tamtym czasie, że nie mogłam odtworzyć ani smaku ani metody robienia...Skorzystałam z jednej z książeczek (a raczej jej zdjęć), które pożyczyła mi mama mojego chłopaka ale jak to z takich niesprawdzonych przepisów ciasto musiałam wykombinować w końcu sama, bo połączenie go graniczyło z cudem lub godzinnymi katorgami;)

Składniki:1
margaryna1/3szkl.
oleju5 szkl.
cukru6
jajek1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru waniliowegokisiel ( o dowolnym smaku)
dżem lub
konfituracukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę i wkroić
margarynę.
Żółtka ubić z 1 szklanką
cukru i
cukrem wanilinowym i dodać na stolnicę.Dodać
olej i wyrobić gładkie ciasto. Ja aby wszystko dobrze połączyć dodałam jeszcze 3 łyżki kwaśnej
śmietany.Ciasto dzielimy na 3 części, Do pierwszej dodajemy
kakao, wyrabiamy i wkładamy do zamrażalki na 1godzine. Drugą część też chłodzimy, a trzecią wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem.Smarujemy ciasto
dżemem.Na
dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Białka ubijamy z resztą
cukru (0,5szklanki) i
kisielem. Wykładamy na ciasto.Na pianę ścieramy ostatnia część ciasta.Pieczemy 45 min w temp 200 st. C.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego ;)