ßßß
Składniki:1 margaryna1/3szkl. oleju5 szkl. cukru6 jajek1,5 szklanki cukru2 łyżeczki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaopakowanie cukru waniliowegokisiel ( o dowolnym smaku)dżem lub konfituracukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę i wkroić margarynę.Żółtka ubić z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym i dodać na stolnicę.Dodać olej i wyrobić gładkie ciasto. Ja aby wszystko dobrze połączyć dodałam jeszcze 3 łyżki kwaśnej śmietany.Ciasto dzielimy na 3 części, Do pierwszej dodajemy kakao, wyrabiamy i wkładamy do zamrażalki na 1godzine. Drugą część też chłodzimy, a trzecią wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem.Smarujemy ciasto dżemem.Na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.Białka ubijamy z resztą cukru (0,5szklanki) i kisielem. Wykładamy na ciasto.Na pianę ścieramy ostatnia część ciasta.Pieczemy 45 min w temp 200 st. C.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego ;)