Wykonanie

Cześć,spacerując po jednym z supermarketów wpadły mi w ręce dwa ciekawe składniki -
bataty oraz boczniaki. Od pewnego czasu w mediach można słyszeć, że
grzyby posiadają tylko walory smakowe, boczniak jest tego zaprzeczeniem. Jest w nim mnóstwo składników mineralnych i dobrze przyswajalnego
białka. Mam nadzieje, że połączenie ostrej nuty
mięsa ze słodkim
batatem przypadnie Wam do gustu.Składniki:400 g
filetu z indyka150 g boczniaków1 mała
cukinia2
papryki peperoni1 mały
batat (słodki
ziemniak)1 łodyga
selera naciowegonatka pietruszkioliwa z oliwekzioła prowansalskie2 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanie:1.
Indyka umyć, pokroić w 2 centymetrowe paski i marynować w odrobinie
oliwy z peperoni,
czosnkiem oraz
przyprawami przez około 20 minut .2. Boczniaki pociąć w 1 centymetrowe paski.
Cukinie i
seler naciowy pokroić w plastry,
natkę pietruszki poszatkować.3. Jeśli trafiliście na małego
batata to należy go obrać i pokroić w ósemki. Naoliwić, przyprawić
pieprzem i
solą i piec 30 min w temperaturze 180 °C .4. Na dość dużej patelni (najlepiej aby posiadała pokrywkę) usmażyć
indyka na złocisty kolor, następnie zdjąć
indyka i na odrobinie
oliwy dusić pod przykryciem boczniaki przez 10 minut .5. Do boczniaków dodajemy
cukinie,
seler oraz
natkę pietruszki i dusimy jeszcze około 10 minut .6. Dorzucić
indyka z powrotem na patelnie. Smażymy go z całością, przy okazji odparujemy boczniaki z warzywami.Danie podajemy z
batatami jak widać na zdjęciu powyżej. Mam nadzieje, że przepis jest w miarę zrozumiały, jeśli macie jakieś problemy z jego odszyfrowaniem zapraszam do komentarzy.Jeżeli lubicie połączenie
ostrej papryki ze słodkim
batatem to jest coś dla Was, natomiast jeśli jesteście tradycjonalistami
batata możecie zastąpić zwykłymi pieczonymi
ziemniakami.Smacznego!