ßßß Cookit - przepis na Indyk z boczniakami i batatem

Indyk z boczniakami i batatem

nazwa

Wykonanie

Cześć,
spacerując po jednym z supermarketów wpadły mi w ręce dwa ciekawe składniki - bataty oraz boczniaki. Od pewnego czasu w mediach można słyszeć, że grzyby posiadają tylko walory smakowe, boczniak jest tego zaprzeczeniem. Jest w nim mnóstwo składników mineralnych i dobrze przyswajalnego białka. Mam nadzieje, że połączenie ostrej nuty mięsa ze słodkim batatem przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
400 g filetu z indyka
150 g boczniaków
1 mała cukinia
2 papryki peperoni
1 mały batat (słodki ziemniak)
1 łodyga selera naciowego
natka pietruszki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Indyka umyć, pokroić w 2 centymetrowe paski i marynować w odrobinie oliwy z peperoni, czosnkiem oraz przyprawami przez około 20 minut .
2. Boczniaki pociąć w 1 centymetrowe paski. Cukinie i seler naciowy pokroić w plastry, natkę pietruszki poszatkować.
3. Jeśli trafiliście na małego batata to należy go obrać i pokroić w ósemki. Naoliwić, przyprawić pieprzem i solą i piec 30 min w temperaturze 180 °C .
4. Na dość dużej patelni (najlepiej aby posiadała pokrywkę) usmażyć indyka na złocisty kolor, następnie zdjąć indyka i na odrobinie oliwy dusić pod przykryciem boczniaki przez 10 minut .
5. Do boczniaków dodajemy cukinie, seler oraz natkę pietruszki i dusimy jeszcze około 10 minut .
6. Dorzucić indyka z powrotem na patelnie. Smażymy go z całością, przy okazji odparujemy boczniaki z warzywami.
Danie podajemy z batatami jak widać na zdjęciu powyżej. Mam nadzieje, że przepis jest w miarę zrozumiały, jeśli macie jakieś problemy z jego odszyfrowaniem zapraszam do komentarzy.
Jeżeli lubicie połączenie ostrej papryki ze słodkim batatem to jest coś dla Was, natomiast jeśli jesteście tradycjonalistami batata możecie zastąpić zwykłymi pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/03/indyk-z-boczniakami-i-batatem.html