Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu szpinak, więc postanowiłam zrobić jakieś danie z jego dodatkiem. Połączenie dobrze przyprawionego szpinaku i serka mascarpone dało niesamowicie pyszny efekt. Przekonajcie się sami :)SKŁADNIKI:Ciasto:(na około 12 naleśników)1 jajko300 ml mleka150 ml wody10 czubatych łyżek mąki1 łyżka olejułyżeczka ziół prowansalskichszczypta soliNadzienie:40 dag szpinaku mrożonego posiekanego120 g serka mascarpone1 łyżeczka masłaczosnek granulowany lub w ząbkachkilka listków rozmarynusól, pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowejWYKONANIE:1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i odstawić na co najmniej 30 minut . Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlać na rozgrzaną patelnię kilka kropel oleju, aby uniknąć przywarcia.2. Szpinak dusić z masłem, dodatkiem sporej ilości czosnku i soli przez 15 minut . Następnie doprawić pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz rozdrobnionymi listkami rozmarynu. Gotowy szpinak zdjąć z ognia, dodać serekmascarpone i dokładnie wymieszać.3. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, rozsmarować i złożyć w dowolny sposób. Najlepiej podawać na ciepło.Smacznego!