ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu szpinak, więc postanowiłam zrobić jakieś danie z jego dodatkiem. Połączenie dobrze przyprawionego szpinaku i serka mascarpone dało niesamowicie pyszny efekt. Przekonajcie się sami :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
(na około 12 naleśników)
1 jajko
300 ml mleka
150 ml wody
10 czubatych łyżek mąki
1 łyżka oleju
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
Nadzienie:
40 dag szpinaku mrożonego posiekanego
120 g serka mascarpone
1 łyżeczka masła
czosnek granulowany lub w ząbkach
kilka listków rozmarynu
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i odstawić na co najmniej 30 minut . Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlać na rozgrzaną patelnię kilka kropel oleju, aby uniknąć przywarcia.
2. Szpinak dusić z masłem, dodatkiem sporej ilości czosnku i soli przez 15 minut . Następnie doprawić pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz rozdrobnionymi listkami rozmarynu. Gotowy szpinak zdjąć z ognia, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, rozsmarować i złożyć w dowolny sposób. Najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/03/nalesniki-ze-szpinakiem-i-mascarpone.html