Wykonanie

Znacie takie powiedzenia?Silny jak
rzepa ;)Te powiedzenia wzięły się zapewne stąd, że
rzepa jest twarda niczym mięśnie siłacza :) a tak całkiem
serio rzepa jest to jedno z tych warzyw które zostało zapomniane przez kucharzy i kucharki oraz gospodynie domowe, a dostarcza nam wielu witamin (C,PP,B1 i B2,A oraz
soli mineralnych: wapnia, fosforu i żelaza). Jednym słowem –
rzepa to bardzo wartościowe warzywo, które w dodatku jest bardzo niskokaloryczne. 100g
rzepy to tylko 33kalorie. Czarna
rzepa ma zastosowanie nie tylko w kuchni … ponieważ zwiększa wydzielanie
soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy
kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych,
kamicy moczowej i niedokrwistości, a sok stosowany do nacierania – przy nerwobólach i zapaleniu korzonków. Tak więc jak widzicie
rzepa ma szerokie zastosowanie również w medycynie.Dodam, że jako nastolatka nacierałam głowę
sokiem z
rzepy w celu zwiększenia gęstości włosów :) Co ja bym dała aby
mieć ich teraz tyle co wtedy … hihihi

Cóż i na tym koniec wychwalania
rzepy … ponieważ zupa jaką przygotowałam moim
panom w domu nie przypadła im do gustu.
Rzepa nie uwiodła ani Młodego, ani Pana K. Owszem zjedli :( mieszając dziesięć
razy więcej łyżką w talerzu niż trzeba, ale prosili, abym więcej tej zupy nie robiła.
Potem jeszcze zupa z
rzepy była obiektem drwin podczas rodzinnego spotkania i na tym mogłabym zakończyć ten wpis, ale …Zupa z
rzepy ma niepowtarzalny, lekko, naturalnie zaostrzony smak. Jest niepretensjonalna no i bardzo zdrowa. Zupa jesienna o wyszukanym, ciekawym smaku, który można modyfikować poprzez dodawanie odpowiednich
ziół lub innych dodatków. Swoją zupę podałam z
czarnuszką i
pietruszką zieloną. Inną opcją może być odrobina
czosnku i łyżeczka
masła, które nada zupie
maślanego smaku.Jestem ciekawa jakie kombinacje przyjdą Wam do głowy. Może zechcecie się ze mną nimi podzielić? :)

Potrzebne będzie:1,5l
wywaru warzywnego lub rosołu2-3 średniej wielkości
rzepy obrane i pokrojone w kostkę lub paski1
pora (biała część) pokrojona w paski1 duży
ziemniak obrany i pokrojony w kostkę2 średniej wielkości
pietruszki pokrojona w talarki lub paski½ łyżeczki
czarnuszki2 - 3łyżki gęstej
śmietankisól,
pieprz do smaku2-3 kromki
razowego chleba1 łyżka dobrego
oleju lub
oliwy do smażeniaJak wykonać:Warzywa (wszystkie poza
rzepą) umyte, obrane i pokrojone wkładamy do garnka lub na patelnię i smażymy do momentu lekkiego zrumienienia. Następnie przekładamy je do garnka lub zalewamy na tej samej patelni
wywarem (tylko tyle by
bulion zakrył warzywa) dodając pokrojoną
rzepę i
przyprawy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy
natkę pietruszki. Wszystko miksujemy w blenderze (lub ręcznie) dodając odrobinę
śmietanki.Podajemy z grzankami z
ciemnego pieczywa pokrojonymi w kostkę i przyrumienionymi na patelni z odrobiną
oliwy lub bez.Wychodzi jesienna i lekko rozgrzewająca zupa krem.Polecam ;)