Wykonanie

Cześć,Obiecałem na naszym fanpage że dodam przepis na ten obiad, a więc słowa dotrzymuje ;)Połączenie bardzo zdrowej, bogatej w
białko i składniki mineralne
kaszy gryczanej z ciemnym sosem i wiosenna surówka jest moją propozycja na pyszny obiad.Składniki:(Obiad dla 4 osób)1 kg
szynki wieprzowej1
cebula2
liście lauroweziele angielskiepół litra przegotowanej
wodymaggi3 łyżki
mąkioliwa i
przyprawy do zamarynowania (
sól,
pieprz,
czosnek,
rozmaryn,
papryka słodka).
olej lub
oliwa do smażeniaWykonanie:1.
Mięso pokroić w dużą kostkę. Zamarynować
szynkę z
przyprawami wymienionymi powyżej. Przyprawione kawałki
mięsa należy przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dobę przed smażeniem.2. Zamarynowaną wcześniej
szynkę smażyć na rozgrzanym
oleju pod przykryciem aż zmięknie, około 20 minut .3. Następnie odkryć i smażyć do momentu aż
mięso lekko się przypali (na bokach patelni będzie widoczna ciemna obwódka).4. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć jeszcze około 5 minut .5. Całość zalać przegotowaną
wodą, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i przyprawić
maggi. Dusić około 30 minut .6. Trzy łyżki
mąki rozmieszać dokładnie w pół szklanki zimnej
wody i wlać do gotującego się
mięsa.7. Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut, aby
mąka nie była surowa.8. Podawać z
kaszą gryczaną oraz surówką wiosenną .Smacznego!