ßßß
Składniki:1 kg drobiowych wątróbek0,5 kg łopatki wieprzowej b/k0 , 5 kg podgardla wieprzowego bez skóry1 średni seler ( u mnie 0,4 k)1 średnia marchewka4 średnie cebule4 liście laurowe8 ziarenek ziela angielskiego4 goździki2 czubate łyżki majerankusól i pieprz do smakupół kostki smalcu
Przygotowanie:Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewamy zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotujmy przez 1 godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia, a potem czeka nas ucztowanie. Pasztet można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)