Wykonanie

Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku
marchewki i
jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania
marchewki i
jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie
twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością
cukru.Składniki:250 g
mąki orkiszowej jasnej 630

50 g
mąki ziemniaczanej150 g
marchewki1
jabłko2 łyżki
soku z cytryny175 g miękkiego
masła150 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na polewę:175 g
białego serka60 g
cukru pudru4-6 łyżek
mlekaWykonanie:formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz
bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C
marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj.
Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak
marchewkę. Natychmiast
skrop go
sokiem z cytryny i wymieszaj z
marchewką.utrzyj 175 g
masła z
cukrem, szczyptą
soli i
cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj
jajka, całą
mąkę i
proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z
marchewką i
jabłkamiciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratceprzygotuj polewę.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem, następnie dodaj
twarożek. Porcjami dolewaj
mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewąSMACZNEGO !Uwagi: łatwiej wyjmiesz babkę z formy, jeśli przed wlaniem ciasta dokładnie posmarujesz foremkę tłuszczem i oprószysz
mąką lub
bułką tartą, a po upieczeniu pozostawisz w niej babkę 10 minut. Nie udało się, ciasto nadal tkwi w formie?
Owiń ją wilgotną ściereczką i pozostaw na kilka minut, to powinno pomóc.