Wykonanie

Składniki: na ciasto:- 200 g
mąki- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 100 g zimnego
masła- 1 łyżeczka
cukru wanilinowego- 50 g
cukru pudru- 1
jajko- szczypta
solinadzienie
jabłkowe:- 3 większe
jabłka- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka
cukru- 1 łyżka
soku z cytryny na masę budyniową:- 1
budyń o smaku
śmietankowym (bez
cukru)- 1 i 3/4 szklanki
mleka- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
masła na
bezę:- 3
białka- szczypta
soli- 150 g
cukru- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiać do większej miski, dodać posiekane
masło,
cukier puder,
cukier waniliowy,
jajko i
sól. Wszystko razem zagnieść na ciasto. Gdyby było mocno klejące dosypać troszkę
mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, włożyć do miski, posypać
cynamonem,
cukrem, dodać
sok z cytryny - wszystko razem wymieszać.Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm wysmarować
masłem i wylepić schłodzonym
ciastem z lodówki.Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Budyń rozmieszać w połowie szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
masłem, następnie zdjąć z ognia i dodać rozmieszany z
mlekiem budyń.Gotować i mieszać aż zgęstnieje.Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka, następnie masę budyniową, wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 minut.Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Na koniec dodawać po jednej łyżce
cukru a
potem dosypać
mąkę ziemniaczaną.Pianę wyłożyć na masę budyniową, całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 25 minut aż
beza z wierzchu będzie lekko zarumieniona.Po upieczeniu tartę można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
