Wykonanie

Jak zobaczyłam te bułeczki na blogu Cook & Look to od razu je zrobiłam. Co prawda nie dodałam puree z dyni (dodam następnym razem bo zapomniałam go odmrozić a robiłam
bułki bardzo późno, wręcz w nocy, ale polecam je do zrobienia. Zdjęcia też nie za ładne, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejszy jest ich smak.Są po prostu pyszne. Świetne na śniadanko czy posiłek w pracy lub w szkole. Z
kubkiem kawy,
herbaty czy
kakao. Bardzo nam smakowały i
będę je robić. W
sumie to nadziać można czym chcecie, tutaj
twarożek i
dżem truskawkowy.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 450 g m ąki pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)- 20 g świeżych
drożdży- 125 ml
mleka- 3 łyżki
cukru trzcinowego- 1
jajko- 30 g
masła- 3 łyżki
jogurtu naturalnego gęstegofarsz- 250 g
twarożku półtłustego- 1
jajko- 2 łyżeczki
cukru z
wanilią-
dżem truskawkowykruszonka- 1 łyżka
masła- 2 łyżki
mąki pszennej pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)- 2 łyżki
cukru trzcinowego- 2 łyżki
płatków migdałówdodatkowo- 1 rozbełtane
jajko do posmarowania bułeczekWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, robimy wgłębienie i wkruszamy tam
drożdże. Posypujemy je
cukrem i zalewamy ciepłym
mlekiem (ma 37 stopni). Zostawiamy je na 10 minut. Następnie dodajemy rozbełtane
jajko i roztopione
masło (jak będzie za gorące to należy je przestudzić) oraz
jogurt. Wyrabiamy ciasto. Ja wrzuciłam je do robota i wyrobiłam, możecie także wyrobić je w Thermomix (czas 1 minuta obr. Interwał). Ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło na około godzinę.
Twarożek mieszamy z
jajkiem,
cukrem z
wanilią. Przygotowujemy kruszonkę - składniki mieszamy ze sobą palcami. Nasze ciasto dzielimy na 14 części, robimy kulki i możemy je rozwałkować, ja po prostu rozgniotłam je palcami na kształt koła. Na każdą część nakładamy po łyżeczce
twarożku i
dżemu i zamykamy tworząc kulki. Układamy je w naczyniu okrągłym, u mnie forma do tarty, smarujemy rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy, aż się ładnie zarumienią około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia, odrywamy
bułki i jemy ze smakiem.
