Wykonanie
Składniki(na 8 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g),- 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),- 1 łyżka
kakao (ok. 10 g)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, na nadzienie:-
serek śmietankowy President 4% tł. (ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- 1 szklanka
malin (ok. 240 g).Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej
wody),
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.5. Gdy ciasto wystygnie, nasączamy je częścią rozgniecionych
malin, nakładamy
serek i układamy
maliny.
Tarta czekoladowa z
malinami jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 158 , 66 kcal
Białko: 11,31 gTłuszcze: 4 , 15 gWęglowodany: 21 , 22 gBłonnik pokarmowy : 2 , 48 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza