Wykonanie
Składniki(na 8 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g)- 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, na nadzienie:-
serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- 2 szklanki
malin (ok. 240 g).Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Na papier do pieczenia przekładamy ciasto, formując prostokąt i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min.4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej
wody),
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy
serek i posypujemy
malinami. Całość zawijamy w roladę.
Rolada z
malinami jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 153 , 06 kcal
Białko: 11,08 gTłuszcze: 3 , 88 gWęglowodany: 20 , 59 gBłonnik pokarmowy : 2 , 41 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza