ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa z malinami

Rolada biszkoptowa z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 porcji) na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, na nadzienie:
- serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Na papier do pieczenia przekładamy ciasto, formując prostokąt i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy serek i posypujemy malinami. Całość zawijamy w roladę.
Rolada z malinami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 153 , 06 kcal
Białko: 11,08 g
Tłuszcze: 3 , 88 g
Węglowodany: 20 , 59 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 41 g
Smacznego i zdr owego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/10/rolada-biszkoptowa-z-malinami_10.html