Wykonanie
To ciasto można przygotować o każdej
porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika
mrożone owoce lub je zakupić. Do tego
budyń,
galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!
Biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa wiśniowa:1 litr mrożonych
wiśni2 budynie
śmietankowe2
galaretki wiśnioweok. 3 łyżki
cukru4 łyżeczki
żelatynyMasa kremowa:0 , 5 litra kremówki1
galaretka wiśniowaWierzch:
ciastka petitki,
biała czekoladaBiszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, następnie dodać
żółtka, a na samym końcu przesianą
mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s.
Wiśnie zagotować w 1/2 szklance
wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować blenderem. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance
wody. Do gotującej masy dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i wsypać
galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
galaretek, dodać
cukier do smaku i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt zwilżyć
wodą, może być z dodatkiem
soku z cytryny. Tężejącą masę
wiśniową wylać na
biszkopt.Kremówkę ubić i dodać do niej letnią
galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szklance
wody. Masę wylać na masę
wiśniową na wierzchu wyłożyć petitki i polać je rozpuszczoną
białą czekoladą