Wykonanie
To chyba widać, że naszym konikiem są dodatki do popołudniowej
kawy, prawda?Dziś pieguski nadzwyczajnie proste!SKŁADNIKI:1 szklanka
cukru1
masło2,5 szklanki
mąki1
jajko3 łyżeczki
proszku do pieczenia2
czekoladyWYKONANIE:Do miski wsypujemy
cukier, dodajemy do niego miękkie
masło i ugniatamy. Po chwili dodajemy pozostałe składniki:
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia i pokruszoną
czekoladę. Wszystko razem ugniatamy do momentu, aż powstanie jedna kula.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, bądź grubsze placki. Pieguski to
ciastka niespodzianki, bo za każdym razem wychodzą inne. Czasem z kulek zrobią się płaskie
ciastka, a czasem pozostaną w pierwotnym kształcie. Dlatego też na blaszce układamy je w sporych odstępach. Po pierwszej partii pieczenia będziemy wiedzieli jakie pieguski wyjdą w kolejnych;)Pieczemy w temperaturze 180stC przez ok. 20min.
Ciastka po upieczeniu będą miękkie, stwardnieją po ostygnięciu.I gotowe.