Nigdy nie inspirowałam do tego, aby przygotować zupę rybną na miarę zupy mojej mamy... niebo w gębie. Pokusiłam się jednak aby przygotować zupę rybną inną niż tradycyjna. Poszukując idealnego przepisu, trafiłam na przepis z bloga Kwestia Smaku. Wybór okazał się doskonały, choć troszkę go zmodyfikowałam. W ogóle to uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności.Na 3 porcje600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białymmięsie1 puszka mleczka kokosowego1 szklanka bulionu (może być z kostki)1 łyżeczka czerwonej pasty curry1 płaska łyżeczka startego imbiru2 płaskie łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytryny1 łyżka słodkiej papryki mielonejodrobina soliokoło 10 cm poraNa oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować.Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut.Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą i oczywiście z porem.