Wykonanie
Prosta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków.Składniki (3 porcje):400 g
filetów białej ryby (np.
mintaj,
dorsz)400 g
fasolki szparagowej, pokrojonej1,5 łyżeczki pasty
curry (u mnie zielona)łyżeczka mielonej
kurkumyłyżka
oleju1 puszka (400 ml)
mleka kokosowegołyżeczka
cukruszczypta
soliłyżka
soku z cytryny, starty
imbirFasolkę i
rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki
wody z pastą
curry, dodajemy
mleko kokosowe,
olej i
kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy
fasolkę szparagową. Do garnka z
curry dodajemy
sól,
cukier i
sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki
rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając
rybę. Wykładamy na talerz, dodajemy ugotowaną
fasolkę, ewentualnie doprawiamy mieloną
papryką ostrą.1 porcja zawiera:429 kcal; 27,4 g
białka; 25,7 g tłuszczów; 22,4 g węglowodanów; 5,1 g błonnika

