Wykonanie

To pyszne, rozgrzewające danie, które przygotujecie w kilka minut z kilku składników. Doskonałe kiedy nie masz co przygotować po powrocie z pracy. Ale sprawdzi się również na kolację z przyjaciółmi, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili.W poniższym przepisie dodajemy do
kurczaka jedynie
cukinię. To taka wersja dania, które zjedzą również dzieci. Jeśli jednak chcesz podkręcić smak całości, dodaj pokrojoną
paprykę,
czosnek,
cebulkę, czy nawet
suszoną morelę. Podstawa to
mięso,
mleko i
curry. Reszta to już Twoja fantazja :)Potrzebujesz:
Filety z kurczaka (ok. 500g)Pasta
curry (5 łyżeczek) (czerwona jest bardziej łagodna, zielona ossstra)
Mleczko kokosowe (400 ml)Pół
cukinii pokrojonej w plasterki i lekko podsmażonej na
oliwieMarynowane
pędy bambusa pokrojone w paseczki (pół puszki) - opcjonalnieOlej/oliwa do smażenia,
sól,
pieprz,
słodka papryka
Przygotowanie:
Mięso pokrój w wąskie paseczki,
posól, posyp odrobiną
słodkiej papryki i posyp świeżo zmielonym
pieprzemNa patelni rozgrzej olej/oliwę, dodaj 2 łyżeczki pasty
curry i jedną łyżeczkę
mleka kokosowego, dołóż
mięso i podsmaż na dużym ogniu do zrumienienia
kurczakaNastępnie dodaj wcześniej przygotowaną
cukinię i ewentualnie
pędy bambusa Podsmaż około 1-2 minuty, dodaj pozostałą część
mleka kokosowego i jeszcze 1-2 łyżeczki pasty
curryPodajemy z
białym lub dzikim
ryżem.Jako dodatek proponujemy marynowany
imbir.