ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 10 muffnek)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok.260 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok.20g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok.200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- 4 łyżki miodu (ok.96 g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok.18g)
- 3 łyżki orzechów arachidowych (ok.30g),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g).
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe.
2. Mieszamy jajko, mleko, sól, olej i miód.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi.
4. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki..
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 211 , 3 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 8 , 1 g
Węglowodany: 31 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 2 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/04/skadniki-na-10muffnek-2szklanki-maki.html