Wykonanie
Składniki:(na 10 muffnek)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok.260 g),- 2 łyżeczki
kakao (ok.20g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- szczypta
soli,- ¾ szklanki
mleka 2% (ok.200 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok.30g),- duże
jajko (ok.60 g),- 4 łyżki
miodu (ok.96 g),- 3 łyżki
wiórków kokosowych (ok.18g)- 3 łyżki
orzechów arachidowych (ok.30g),- pół tabliczki
gorzkiej czekolady (ok.50 g).Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i
wiórki kokosowe.2. Mieszamy
jajko,
mleko,
sól,
olej i
miód.3. Łączymy składniki suche z mokrymi.4. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki..5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.6. Roztapiamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi
orzechami arachidowymi.

Muffiny są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- magnez (pochodzący z
kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 211 , 3 kcal
Białko: 6,0 gTłuszcze: 8 , 1 gWęglowodany: 31 , 6 gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza