Wykonanie
Składniki:(na 12 muffnek)Na muffiny:- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 260 g),- 2 łyżeczki
kakao (ok. 20g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- ¾ szklanki
mleka 2% (ok. 200 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok.30g),- duże
jajko (ok.60 g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- 2 szklanki
malin (ok. 240g).Na
polewę czekoladową:- pół tabliczki
gorzkiej czekolady (ok.50 g),- 2 łyżki
mleka 2% (ok. 40 ml).Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i
cukier2. Mieszamy
jajko,
mleko i
olej.3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z
malinami.4. Foremki silikonowe napełniamy
ciastem do ¾ wysokości foremek.5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.6. Roztapiamy
czekoladę z dodatkiem
mleka w kąpieli
wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.7. Muffinki dekorujemy
malinami.
Muffiny są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- magnez (pochodzący z
kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 80 gEnergia: 161 , 4 kcal
Białko: 4,9 gTłuszcze: 5 , 8 gWęglowodany: 26 , 4 gBłonnik pokarmowy : 4 , 0 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza