Wykonanie
Składniki:(na 12 muffnek)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 260 g),- 3 łyżki
wiórków kokosowych (ok. 18g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- ¾ szklanki
mleka 2% (ok. 200 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok.30g),- duże
jajko (ok.60 g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- 2 szklanki
malin (ok. 240g),- łyżeczka
cukru pudru (ok. 5g).Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę,
wiórki kokosowe,
proszek do pieczenia,
sodę i
cukier.2. Mieszamy
jajko,
mleko i
olej.3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z
malinami.4. Foremki silikonowe napełniamy
ciastem do ¾ wysokości foremki.5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.6. Muffinki posypujemy
cukrem pudrem.
Muffiny są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 80 gEnergia: 144 , 5 kcal
Białko: 4,44,4 gTłuszcze: 5 , 2 gWęglowodany: 24 , 1 gBłonnik pokarmowy : 4 , 3 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza