ßßß Cookit - przepis na Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 12 muffnek)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- szklanka puree z dyni (ok. 200g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 50g)
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy puree z dyni.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 152 , 9 kcal
Białko: 4,44,4 g
Tłuszcze: 6 , 5 g
Węglowodany: 22 , 8 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 7 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/11/muffiny-dyniowe.html