Wykonanie
Składniki(na 12 muffnek)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240 g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- ¾ szklanki
mleka 2% (ok. 200 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok.30g),- duże
jajko (ok.60 g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- szklanka puree z dyni (ok. 200g)- ½ szklanki
wiórków kokosowych (ok. 50g)Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
wiórki kokosowe i
cukier.2. Mieszamy
jajko,
mleko i
olej. Dodajemy puree z dyni.3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.4. Foremki silikonowe napełniamy
ciastem do ¾ wysokości foremki.5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 152 , 9 kcal
Białko: 4,44,4 gTłuszcze: 6 , 5 gWęglowodany: 22 , 8 gBłonnik pokarmowy : 3 , 7 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza