ßßß Cookit - przepis na Kabaczki po meksykańsku - zaprawa na zimę

Kabaczki po meksykańsku - zaprawa na zimę

nazwa

Wykonanie

"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam.
2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii
4 łyżki soli
1 - 2 główki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
zalewa:
8 łyżek oleju
1 i 3/4 szklanki octu 10%
1/2 kg cukru
Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem.
Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewą zalać kabaczki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować.
Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki ;-)
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/08/kabaczki-po-meksykansku-zaprawa-na-zime.html