Wykonanie
PDF
Jak wspominałam w poprzednim
poście podczas pikniku naszło nas na prawdziwego grilla. A co najlepiej smakuje do grillowanego mięsa? Grillowane warzywa. Dlatego też dziś post co najlepiej pasuje do grillowanej
karkówki czy
mięsnych żeberek.Co potrzebujemy:10
młodych sporych ziemniaczków1
młoda duża
cukinia lub
bakłażansólostra paprykakilka łyżek
olejuPrzygotowanie:1. Warzywa dokładnie myjemy. Odkładamy 4
ziemniaki w całości. Pozostałe kroimy w grube plastry, takie ok. 1 - 1,5 cm. Tak samo robimy z
cukinią.2. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy
solą i
papryką. Odkładamy do lodówki na kilka minut.
3. Pozostawione
ziemniaki w całości delikatnie nacinamy w "X", oraz delikatnie solimy. Zawijamy w folie aluminiową.4. Kiedy już rozgrzejemy odpowiednio grilla w żar wrzucamy
ziemniaki owinięte w folię. Zostawiamy je tam co najmniej na godzinę. Plastry warzyw układamy na ruszcie i skrapiamy
olejem. Pieczemy z obu stron po ok. 5 minut.5. Po godzinie wyjmujemy
ziemniaki z żaru, odwijamy z folii i podajemy z plasterkiem
masła. I drobno posiekanym
koperkiem.A poniżej zdjęcia
karkówki (po lewej) i
żeberek (po prawej) w naszej grillowej marynacie. A przepis na nią tutaj .
PDF