Wykonanie

A co powiecie na taką alternatywę dla tradycyjnej kanapki? Świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także w podróży. Szybkie w przygotowaniu, a można jej jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie tylko dla miłośników
szpinaku.Składniki (na 15 sztuk):-150g
mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrażamy)-2 duże ząbki
czosnku-1/2 szklanki
jogurtu naturalnego-2
jajka-1 łyżeczka
soli-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu-1/2 łyżeczki
oregano-1/2 łyżeczki
słodkiej papryki-2 szklanki
mąki pszennej-1 łyżeczka
sody-1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 5-6
suszonych pomidorów w
oleju-50g dowolnego
sera żółtego-1/4 szklanki
oleju (można wykorzystać
olej po suszonych pomidorach)W dużym naczyniu mieszamy razem
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
przyprawy. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy
jajka. Dodajemy
szpinak, pokrojone w mniejsze kawałki
suszone pomidory,
olej, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
ser żółty i
jogurt. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-23 minuty.

Smacznego!