Wykonanie

Dziś polecam aromatyczny placek wypełniony po brzegi
orzechami. Inspiracją do zrobienia tego ciasta był tradycyjny amerykański pecan pie. Co z tego wyszło? Przepyszny, nie, obłędny wprost placek pełen chrupkich
orzechów, wypełniający dom apetycznym aromatem. Całym
sercem polecam to ciasto, zwłaszcza na nadchodzące święta i gwarantuję, że będzie miłe dla podniebienia każdego świątecznego gościa i nie tylko. U mnie na pewno zagości na świątecznym
stole.

Składniki:Na ciasto (forma 26cm, powinna być dość wysoka):-200g
maki pszennej-100g
maki krupczatki-1
jajko-3 łyżki
wody-200g zimnego
masła-szczypta
soli-1,5 łyżeczki
cynamonuNa farsz
orzechowy:-2-2,5 szklanki
orzechów (polecam mieszankę kilku rodzajów, na przykład u mnie: włoskie, laskowe, makadamia,
nerkowce, pekany),
orzechów nie siekamy, jedynie duże
orzechy makadamia przekrawamy na pół-3
jajka-2 łyżki
masła-1/2 szklanki
syropu klonowego (ewentualnie
miodu)-1 szklanka
brązowego cukru-1/2 łyżeczki
soliPrzygotowujemy ciasto.
Mąki,
cukier,
cynamon,
sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane
masło,
jajko i
wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę (lub dłużej). Po tym czasie wylepiamy
ciastem dno i brzegi formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np.
grochem lub
fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut,
potem jeszcze na 10 minut bez obciążenia i folii.Przygotowujemy farsz.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy
syrop klonowy, rozpuszczone
masło,
cukier i
sól. Mieszamy. Dodajemy
orzechy i ponownie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170-175 stopni. Pieczemy około 50-55 minut (do stężenia masy). Jeśli
orzechy zaczną się zbyt mocno przypiekać można ciasto przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!