ßßß Cookit - przepis na Tarta francuska ze szpinakiem

Tarta francuska ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na bardzo ciepło przyjętą przez moją rodzinkę tartę francuską ze szpinakiem. Jej wykonanie jest dość pracochłonne, zwłaszcza ciasto. Jednak efekt końcowy wynagradza czas spędzony w kuchni. Szczerze mówiąc, tarta smakuje fenomenalnie. Składa się z niewielkiej ilości podstawowych składników, ale odpowiednie doprawienie i ciekawa struktura ciasta, sprawiają, że ma ona to "coś".
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można przechowywać ją w lodówce przez kilka dni, a później ewentualnie odgrzewać w mikrofalówce.
Składniki:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
80g mąki pszennej typ 650
80g masła
60ml zimnej wody
1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
400g szpinaku
100g sera żółtego
3 jajka
cebula
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
sól
pieprz
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)
Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Podsmażamy na nim obraną i drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy go solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelnię dorzucamy starty na tarce ser żółty. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy na delikatną pianę, dodajemy szpinak i krótko miksujemy.
wykonanie:
Formę na tartę smarujemy niewielką ilością masła i podsypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążnik (np. cuchy ryż) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy przez kolejne 5-8 minut, na złocisty kolor.
Na podpieczony spód wlewamy masę szpinakową i całość zapiekamy przez 25 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/11/tarta-francuska-ze-szpinakiem.html