Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na bardzo ciepło przyjętą przez moją rodzinkę tartę francuską ze
szpinakiem. Jej wykonanie jest dość pracochłonne, zwłaszcza ciasto. Jednak efekt końcowy wynagradza czas spędzony w kuchni. Szczerze mówiąc,
tarta smakuje fenomenalnie. Składa się z niewielkiej ilości podstawowych składników, ale odpowiednie doprawienie i ciekawa struktura ciasta, sprawiają, że ma ona to "coś".
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można przechowywać ją w lodówce przez kilka dni, a później ewentualnie odgrzewać w mikrofalówce.
Składniki:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")80g
mąki pszennej typ 65080g
masła60ml zimnej
wody1/3 łyżeczki
solinadzienie:400g
szpinaku100g
sera żółtego3
jajkacebula2 ząbki
czosnkupieprz ziołowysólpieprzciasto francuskie:Odkładamy 10g
mąki, a resztę przesiewamy z
solą do miski i rozcieramy z 10g
masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem
wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.Pozostałe
masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą
mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego
masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby
masło nie wydostało się na zewnątrz.Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3
razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.nadzienie:Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość
oleju. Podsmażamy na nim obraną i drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez prasę
czosnek. Dodajemy
szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy go
solą,
pieprzem i
pieprzem ziołowym. Na patelnię dorzucamy starty na tarce
ser żółty. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy na delikatną pianę, dodajemy
szpinak i krótko miksujemy.wykonanie:Formę na tartę smarujemy niewielką ilością
masła i podsypujemy
mąką, nadmiar strzepujemy.Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążnik (np. cuchy
ryż) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Zdejmujemy papier z
ryżem i pieczemy przez kolejne 5-8 minut, na złocisty kolor.Na podpieczony spód wlewamy masę
szpinakową i całość zapiekamy przez 25 minut.Smacznego:)