Wykonanie
Witajcie!Ci, k t órzy pis zą blogi wi edzą jak du ż o czasu na nie trzeba . Czasami tak się zdarza, że mimo chęci, pasj i i uwiebienia nie ma po prostu czasu na to, by napisać, dodać zdjęcia, obrobić i puścić w świat... Tak było też u mnie... Ale
mogę się pochwalić, że czas nie był zmarnowany i mam nadziej ę, że niedługo
będę mogła wykorzystać nabytą wiedzę również do przepisów, kt óre publikuję.Dziś zupa dyniowa, kt órą ugotowałam i zjadłam jakiś czas temu, zdjęcie pokazywałam równie ż na moi m I nstagramie (culinary _i sland), ale na blo gu zawita dopiero teraz i mam nadzieję, że skradnie Wasze
ser ca. Zapraszam!

Składniki:1
dynia hokkaido2 m
archewki4
ziemniaki2
cebuleokoło 600 ml
bulionu(u mnie z warzyw)około 500 ml
mleka (u mnie zwykłe 2%)
oliwa - 2 łyżk iprzy prawy do smaku, ja użyłam tylko
chil iPrzygotowanie:
Cebulę pokroić i zes zklić na
oliwie. Dodać p okrojoną
dynię,
marchew i
ziemniaki (u mnie pokrojone najdrobniej, bo najdłużej d ochodzą). Poddusić, wymie sza ć i dodać
bulion. Zagotować.Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć garn ek z gazu i zblendować. W trakcie blendowania dolewa ć
mleko. Zupa będzie nie samowicie aks amitna. Po zblendowaniu postawić dosłownie na chwilę na gaz.


Zupę podałam z
pestkami dyni. Przyprawiłam ju ż w talerzu jedynie
chili . Zupa z dodatkiem
mleka jest niesamowicie delikatna w smaku. Moja wyszła gęsta i przepyszna.



Idealnie nadaj e si ę do zabrania do pracy i odgrzania w kuchence mikrofalowej. Nie
traci na smaku. Ale przyprawić nale ży j uż po podgrzaniu. Można dodać do niej
pieprz, grzanki, podać z grissini. Mi wystarczyły pestki.


Uwielbiam takie zupy! Jakiś czas temu przygotowywałam zupę -krem z
kalafiora, również na
mleku, przepis: zupa kalafiorowa na
mleku . Tamta zupa zainspirowała mnie do przygotowania dyniowej, również z użyciem
mleka. To był strzał w 10!No i sama
dynia, powtarzając na stroną http://dietetycy.org.pl/dynia-hokkaido/ -
dynia hokkaido w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal. Zawiera dużo
dawki witaminy A. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C. A patrząc na pogodę za oknem teraz jest czas na potrawy z dużą dawką witaminy C! Musimy o siebie dbać :)Smacznego!