Wykonanie
Znowu na obiad szybka, rozgrzewająca zupa. Na późny powrót z pracy, zimny wiatr i śnieg za oknem. Trzeba się rozgrzewać, żeby nie zachorować. Jak zwykle na takie okazje - pyszne i szybkie zupy-kremy są niezawodne. Dziś zupa z warzyw zimowych, gęsta i ciepła.1/2 dużego
selera1 duży
korzeń pietruszki1 duży korzeń
marchewki2
ziemniaki1
cebula2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, cząberodrobina sproszkowanego
chili1/2 szklanki
mlekaJak szybko zrobić zupę? Wracam do domu, wstawiam szybko pełen czajnik
wody na gaz. Obieram warzywa i kroję niedbale w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wrzątkiem z czajnika, tuż poniżej poziomu warzyw. Gotuje pod przykryciem.
Cebulkę podsmażam na
oliwie i jak już będzie pięknie brązowa, dorzucam do zupy. Jak już wszystko będzie miękkie dodaję
przyprawy i blenderuję. Dla uzyskania właściwej konsystencji (ja akurat lubię dość geste zupy) dodaję
mleko.
Z podanych proporcji wychodzą dwie naprawdę spore porcje, które szybko znikają.