ßßß Cookit - przepis na Całkiem prosty sernik na zimno

Całkiem prosty sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Przyznaję,nie przepadam za sernikami na zimno,chyba dlatego, że nie bardzo odpowiadają mi organoleptycznie. Postanowiłam zrobić go nieco inaczej bym i ja miała czym się delektować przy kawie.Nie wiem czy wiecie,ale podczas picia kawy nie powinno się jeść nic słodkiego by w pełni docenić smak kawusi. Z doświadczenia jednak wiem, iż takowy zwyczaj nie przyjął się w naszych domach i dlatego słodkości podawane są w towarzystwie kawy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo proste i zdecydowanie dla mnie lepsze od biszkoptów na spodzie,dzięki czemu ten serniczek nabrał bardziej wizytowego charakteru.
BISZKOPT
4 jajka L
3\4 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywno po czym powoli dodajemy cukier,gdy ten się rozpuści dołączamy żółtka. Obie mąki i proszek mieszamy i dosypujemy do masy ,mieszamy łopatką lub rózgą. Przekładamy do tortownicy ( 24 cm )która ma wyłożone papierem tylko dno. Pieczemy 30 min w 180 stopniach .Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty
MASA
40 dag sera białego półtłustego dwukrotnie mielonego
dwa opakowania serka homogenizowanego truskawkowego
jogurt truskawkowy typu greckiego
garść truskawek zmiksowanych na puree
dwie łyżeczki żelatyny
maliny - ilość dowolna
Żelatynę rozpuścić w 1\3 szklanki wrzątku i ostudzić. Biały ser,serek homogenizowany i jogurt oraz truskawki zmiksować blenderem. Po łyżeczce dodawać żelatynę.Spód biszkoptu nasączyć odrobiną ciepłej wody,poukładać maliny i wylać masę sernikową. Przykryć drugim biszkoptem i posypać cukrem pudrem.
MOJE RADY
można użyć dowolnego sera białego
smaki dobieramy wedle swego gustu
do masy dodajemy żelatynę małymi porcjami gdyż w tym wypadku ma ona tendencję do ważenia się
sernik powinien odstać dobę w lodówce
proponuję go dobrze przykryć,gdyż tego typu ciasta chłoną zapachy jak gąbka
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/10/cakiem-prosty-sernik-na-zimno.html