ßßß Cookit - przepis na Polskie gołąbki w węgierskiej odsłonie

Polskie gołąbki w węgierskiej odsłonie

nazwa

Wykonanie

Polak - Węgier dwa bratanki,,,,coś w tym jest bo kuchnie mają doskonałą,napitki tez bardzo dobre,no choćby mój ulubiony tokaj i rzecz jasna wędzoną paprykę. Gołąbki w tej wersji są rewelacyjne. Ich smak zmienia się pod wpływem duszenia w kiszonej kapuście i wspomnianej papryce. Nie musicie się obawiać,że kapusta kiszona utrudnia duszenie do miękkości tych pysznych zawijasków. Oczywiście proces przygotowania jest dość długi lecz jaki efekt !,,,,sami spróbujcie
główka białej kapusty
50 dag kiszonej kapusty
70 dag mielonej karkówki
20 dag ryżu długoziarnistego
10 cebul średniej wielkości
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
15 dag wędzonego surowego boczku
karton dobrego soku pomidorowego
1\2 paczki smalcu
opakowanie słodkiej papryki w proszku
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku do momentu aż da się ściągać z niej liście w ilości 10 sztuk. Ryż ugotować w posolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu. Podzielić na połowę. Mięso,ryż,połowę cebuli,sól i pieprz wyrobić na masę,odstawić na chwilę by się ,,przegryzła,,. W tym czasie na drugiej połowie cebuli przesmażamy kapustę kiszoną razem z wędzoną papryką i słodką papryką. W szklance wody rozpuszczamy koncentrat i wlewamy do kapusty. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Każdy liść kapusty pozbawiamy twardego nerwu ,kładziemy sporą kulkę farszu i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy nasze zawijasy przykrywamy je kapustką kiszoną i zalewamy sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 3 godzin.
MOJE RADY
kapustę białą można zastąpić włoską
ważne by nie rozgotować ryżu bo z masy zrobi się nieapetyczna ciapa w przypadku braku wędzonej papryki nie ma tragedii weź dwa opakowania słodkiej papryki lub wymieszaj ją z ostrą papryką dla amatorów ,,wypalania,, gardła kupcie pikantny sok pomidorowy i dodajcie chilii
kapustę kiszoną gdyby była bardzo kwaśna radzę przepłukać pod strumieniem wody
kto nie lubi smalcu może zamienić go na olej,masło lub inny tłuszcz
gdyby ubywało płynu w czasie duszenia dolewajcie sukcesywnie sok pomidorowy
gołąbki można też piec w piekarniku 180 stopni - 2 godziny
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/10/polskie-goabki-w-wegierskiej-odsonie.html