Wykonanie

Polak - Węgier dwa bratanki,,,,coś w tym jest bo kuchnie mają doskonałą,napitki tez bardzo dobre,no choćby mój ulubiony tokaj i rzecz jasna wędzoną
paprykę. Gołąbki w tej wersji są rewelacyjne. Ich smak zmienia się pod wpływem duszenia w
kiszonej kapuście i wspomnianej
papryce. Nie musicie się obawiać,że
kapusta kiszona utrudnia duszenie do miękkości tych pysznych zawijasków. Oczywiście proces przygotowania jest dość długi lecz jaki efekt !,,,,sami spróbujciegłówka
białej kapusty50 dag
kiszonej kapusty70 dag mielonej
karkówki20 dag
ryżu długoziarnistego10
cebul średniej wielkości2 łyżki wędzonej
papryki w proszku15 dag wędzonego
surowego boczkukarton dobrego
soku pomidorowego1\2 paczki
smalcuopakowanie
słodkiej papryki w proszku2 łyżki dobrego
koncentratu pomidorowegosól i
pieprzZ
kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku do momentu aż da się ściągać z niej liście w ilości 10 sztuk.
Ryż ugotować w posolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut.
Cebulkę i
boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na
smalcu. Podzielić na połowę.
Mięso,
ryż,połowę
cebuli,
sól i
pieprz wyrobić na masę,odstawić na chwilę by się ,,przegryzła,,. W tym czasie na drugiej połowie
cebuli przesmażamy
kapustę kiszoną razem z wędzoną
papryką i
słodką papryką. W szklance
wody rozpuszczamy koncentrat i wlewamy do
kapusty. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Każdy liść
kapusty pozbawiamy twardego nerwu ,kładziemy sporą kulkę farszu i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy nasze zawijasy przykrywamy je
kapustką kiszoną i zalewamy
sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 3 godzin.MOJE RADY
kapustę białą można zastąpić włoskąważne by nie rozgotować
ryżu bo z masy
zrobi się nieapetyczna ciapa w przypadku braku wędzonej
papryki nie ma tragedii weź dwa opakowania
słodkiej papryki lub wymieszaj ją z
ostrą papryką dla amatorów ,,wypalania,, gardła kupcie pikantny
sok pomidorowy i dodajcie
chiliikapustę kiszoną gdyby była bardzo kwaśna radzę przepłukać pod strumieniem
wodykto nie lubi
smalcu może zamienić go na
olej,
masło lub inny tłuszczgdyby ubywało płynu w czasie duszenia dolewajcie sukcesywnie
sok pomidorowygołąbki można też piec w piekarniku 180 stopni - 2 godziny