ßßß
 
            
         No połączenie po prostu... genialne!!! I nie jest to przejaw mojej bezgranicznej wiary we własne możliwości, ale wyrazy uznania dla pomysłowości jednego z moich znajomych, który kilka miesięcy temu zaszczepił myśl o takim właśnie połączeniu w mojej głowie :-) no i myśl dojrzewała aż do tej chwili i powiem Wam, że głupia byłam, że wcześniej tego pomysłu nie wykorzystałam... więc nie powielajcie mojego błędu i jak najszybciej zabierajcie się za robotę :-)Przepyszne...SKŁADNIKICiasto:2 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju2/3 szklanki ciepłej wody1/4 łyżeczki soliFarsz:500 g kaszanki300 g kapusty kiszonej1 duża cebula1 łyżka smalcuewentualnie sól i pieprzdodatkowo: masło lub smalec i cebula
No połączenie po prostu... genialne!!! I nie jest to przejaw mojej bezgranicznej wiary we własne możliwości, ale wyrazy uznania dla pomysłowości jednego z moich znajomych, który kilka miesięcy temu zaszczepił myśl o takim właśnie połączeniu w mojej głowie :-) no i myśl dojrzewała aż do tej chwili i powiem Wam, że głupia byłam, że wcześniej tego pomysłu nie wykorzystałam... więc nie powielajcie mojego błędu i jak najszybciej zabierajcie się za robotę :-)Przepyszne...SKŁADNIKICiasto:2 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju2/3 szklanki ciepłej wody1/4 łyżeczki soliFarsz:500 g kaszanki300 g kapusty kiszonej1 duża cebula1 łyżka smalcuewentualnie sól i pieprzdodatkowo: masło lub smalec i cebula Mąkę mieszamy na stolnicy z solą, dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.Kaszankę i cebulę kroimy w kostkę, kapustę kroimy w drobniejsze kawałki (będzie się łatwiej "pakowała" do pierogów). Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, do czasu aż stanie się pięknie błyszcząca i aromatyczna. Dodajemy kapustę i smażymy aż lekko zmięknie (nie bardzo, tylko trochę). Dodajemy kaszankę i rozsmażamy ją często mieszając. Jeśli czujecie taką potrzebę doprawcie solą i pierzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy by przestygł.Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.Masło lub smalec rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na złoto - brązowy kolor i polewamy ugotowane pierogi.
Mąkę mieszamy na stolnicy z solą, dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.Kaszankę i cebulę kroimy w kostkę, kapustę kroimy w drobniejsze kawałki (będzie się łatwiej "pakowała" do pierogów). Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, do czasu aż stanie się pięknie błyszcząca i aromatyczna. Dodajemy kapustę i smażymy aż lekko zmięknie (nie bardzo, tylko trochę). Dodajemy kaszankę i rozsmażamy ją często mieszając. Jeśli czujecie taką potrzebę doprawcie solą i pierzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy by przestygł.Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.Masło lub smalec rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na złoto - brązowy kolor i polewamy ugotowane pierogi.