Wykonanie
Pierogi z
kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k
aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości
kaszanki jakiej użyjemy bo to głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości.Ciasto:
4 50 g
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soliFarsz:500 g dobrej jakości
kaszankiduża
cebula2 łyżki
smalcułyżeczka
masłaszczypta zmielonych
goździkówszczypta
cynamonupieprz,
sólcebula +
masło (do okraszenia)
Cebul ę kroimy w drobną kosteczkę i po d smażamy na
smalcu do zrumienienia. Następnie wrzucamy
masło i na patelnie wykładamy
kaszankę pokrojoną w plastry - podsmażamy na niedużym ogniu do jej "rozpadnięcia". Na koń cu dodajemy szczyptę
cynamonu, zmielonych
goździków, doprawiamy
solą,
pieprzem i delikatnie mi
eszamy do połączenia składników. Jeszcze chwilę podgrzewamy do powstania zwartej struktury, a następnie studzimy .Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby zdążyło odpocząć.Po tym czasie cia sto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki
oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Odcedzone p ierogi z
kaszanką polewamy podsmażoną
cebulką z
masłem.