ßßß
 
            
        

 Pierogi z kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości kaszanki jakiej użyjemy bo to głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości.Ciasto:
Pierogi z kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości kaszanki jakiej użyjemy bo to głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości.Ciasto: 4 50 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:500 g dobrej jakości kaszankiduża cebula2 łyżki smalcułyżeczka masłaszczypta zmielonych goździkówszczypta cynamonupieprz, sólcebula + masło (do okraszenia)Cebul ę kroimy w drobną kosteczkę i po d smażamy na smalcu do zrumienienia. Następnie wrzucamy masło i na patelnie wykładamy kaszankę pokrojoną w plastry - podsmażamy na niedużym ogniu do jej "rozpadnięcia". Na koń cu dodajemy szczyptę cynamonu, zmielonych goździków, doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie mi eszamy do połączenia składników. Jeszcze chwilę podgrzewamy do powstania zwartej struktury, a następnie studzimy .Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby zdążyło odpocząć.Po tym czasie cia sto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Odcedzone p ierogi z kaszanką polewamy podsmażoną cebulką z masłem.
4 50 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:500 g dobrej jakości kaszankiduża cebula2 łyżki smalcułyżeczka masłaszczypta zmielonych goździkówszczypta cynamonupieprz, sólcebula + masło (do okraszenia)Cebul ę kroimy w drobną kosteczkę i po d smażamy na smalcu do zrumienienia. Następnie wrzucamy masło i na patelnie wykładamy kaszankę pokrojoną w plastry - podsmażamy na niedużym ogniu do jej "rozpadnięcia". Na koń cu dodajemy szczyptę cynamonu, zmielonych goździków, doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie mi eszamy do połączenia składników. Jeszcze chwilę podgrzewamy do powstania zwartej struktury, a następnie studzimy .Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby zdążyło odpocząć.Po tym czasie cia sto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Odcedzone p ierogi z kaszanką polewamy podsmażoną cebulką z masłem.










