ßßß Cookit - przepis na Pierogi Z Kaszanką

Pierogi Z Kaszanką

nazwa

Wykonanie

Opis : W pierwszej chwili zapoznania się z tym przepisem pomyślałam :"Wreszcie kaszanka w innej wersji niż z samą cebulą, a do tego w dosyć interesującej postaci, bo w pierogach. Ale czy przyprawy zawarte w farszu to nie za dużo jak dla mnie? Nie mam pojęcia, ale wiem, że chcę zaryzykować. " Przystąpiłam do robienia farszu i przyprawiania go. Zaczęło się od szczypty, a skończyło na 3. szczyptach, następnym razem śmiało dodam jeszcze więcej - tak spodobało mi się to korzenne połączenie smaków z kaszanką. W sumie po chwili zastanowienia pomyślałam, że jakby tak przypomnieć sobie smak kaszanki zanim zaczęłam ją przyprawiać, to nie wiem czemu bałam się tego zestawienia. Kaszanka, cynamon i goździki? Tak, to właśnie jest to, co powinniście spróbować jako Polacy (jeśli tylko lubicie kaszankę). I wcale nie jest to nic kontrowersyjnego w smaku, ponieważ wszystko jest przyprawione tylko nutką smaków korzennych, które łączą się idealnie z naszą polską kaszanką, ale w dalszym ciągu pozostaje jej dominujący smak.
Ciasto na pierogi robiłam z mojego ulubionego przepisu na miękkie ciasto pierogowe, a mianowicie zaparzane ciasto, do którego możemy dodać wodę, ale również mleko, a pierogi będą wtedy jeszcze bardziej delikatne.
Jako dodatek możemy dodać jabłko. Przed jego dodaniem powiedziałabym, że to wersja dla odważnych, ale po dodaniu stwierdzam : "mały dodatek, który nie zaszkodził, ale lekko dopełnił smaku całości".
Polecam szczerze.
Pochodzenie : pomysł na podstawie przepisu Magdy Gessler
Ilość : 22 pierogi, wykrawane z pierogownicy o śred. 9 cm i wypełniane 1. pełną łyżką farszu
Składniki Na Farsz :
1 większa cebula (170-200 g)
2 łyżki oleju/smalcu
500 g kaszanki
1 małe winne jabłko (opcjonalnie, ale polecam)
0,5-1 łyżeczka cynamonu
10 całych goździków
sól
pieprz
masło/smalec w razie, gdyby kaszanka była sucha
Składniki Na Ciasto Pierogowe :
250 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody/mleka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Przygotowanie Farszu :
Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Dodać cebulę.
Zeszklić.
W międzyczasie z kaszanki pozbyć się flaków.
Pokroić kaszankę na mniejsze kawałki.
Dodać do cebuli.
Smażyć na średnim płomieniu, często mieszając do momentu, kiedy kaszanka się rozpadnie.
W miedzy czasie obrać jabłko, usunąć nasienia i pokroić w małą kostkę.
Dodać do farszu.
Farsz smażyć do miękkości jabłek i do momentu, kiedy z farszu wyparują zbędne płyny.
W między czasie smażenia farszu, rozetrzeć na proszek (np. w moździerzu) goździki ze szczyptą soli.
Dodać do farszu.
Dodać cynamon.
Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
W razie potrzeby, gdyby farsz był za suchy, za co w większości odpowiada kaszanka, należy dodać wybrany tłuszcz w takiej ilości, jaka odpowiada nam samym i wymieszać dla rozpuszczenia się tłuszczu.
Odstawić z płomienia.
Ostudzić.
Przygotowanie Ciasta Pierogowego :
Przesiać mąkę do miski.
Dodać sól.
Wlać olej.
Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką.
Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę.
Przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów Z Kaszanką :
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na tłustej powierzchni (podsypane maka twardnieje i kurczy się z coraz częstszym wałkowaniem go) - np. wylać 1 łyżeczkę oleju na blat i rozsmarować po powierzchni).
Wykrawać kółka o śred. 9 cm.
Uprzednio lekko rozciągając krążek pierogowy, nakładać na bardziej wilgotną stronę krążka oraz jego środek 1. pełną łyżkę farszu i złożyć ciasto w półokrąg, po czym zlepić boki.
Surowe pierogi nakładać bezpośrednio na powierzchnię obsypaną mąką.
Pozostałe ciasto z wyciętych krążków ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Postępować tak do skończenia się farszu wraz z ciastem.
W garnku zagotować wodę z małą ilością soli.
Na gotującą się wodę kłaść pierogi.
Gotować na dużym płomieniu do momentu ponownego zagotowania się wody z pierogami.
Delikatnie zamieszać pierogi i zmniejszyć płomień na mniejszy.
Gotować ok. 3-4 min. od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wyciągnąć pierogi na naczynie za pomocą łyżki z sitkiem.
Podawać z przesmażonymi skwarkami lub przesmażoną cebulą z tłuszczem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/pierogi-z-kaszanka.html