Wykonanie
Opis : W pierwszej chwili zapoznania się z tym przepisem pomyślałam :"Wreszcie
kaszanka w innej wersji niż z samą
cebulą, a do tego w dosyć interesującej postaci, bo w pierogach. Ale czy
przyprawy zawarte w farszu to nie za dużo jak dla mnie? Nie mam pojęcia, ale wiem, że chcę zaryzykować. " Przystąpiłam do robienia farszu i przyprawiania go. Zaczęło się od szczypty, a skończyło na 3. szczyptach, następnym razem śmiało dodam jeszcze więcej - tak spodobało mi się to korzenne połączenie smaków z
kaszanką. W
sumie po chwili zastanowienia pomyślałam, że jakby tak przypomnieć sobie smak
kaszanki zanim zaczęłam ją przyprawiać, to nie wiem
czemu bałam się tego zestawienia.
Kaszanka,
cynamon i goździki? Tak, to właśnie jest to, co powinniście spróbować jako Polacy (jeśli tylko lubicie
kaszankę). I wcale nie jest to nic kontrowersyjnego w smaku, ponieważ wszystko jest przyprawione tylko nutką smaków korzennych, które łączą się idealnie z naszą polską
kaszanką, ale w dalszym ciągu pozostaje jej dominujący smak.Ciasto na pierogi robiłam z mojego ulubionego przepisu na miękkie ciasto pierogowe, a mianowicie zaparzane ciasto, do którego możemy dodać
wodę, ale również
mleko, a pierogi będą wtedy jeszcze bardziej delikatne.Jako dodatek możemy dodać
jabłko. Przed jego dodaniem powiedziałabym, że to wersja dla odważnych, ale po dodaniu stwierdzam : "mały dodatek, który nie zaszkodził, ale lekko dopełnił smaku całości".Polecam szczerze.Pochodzenie : pomysł na podstawie przepisu
Magdy GesslerIlość : 22 pierogi, wykrawane z pierogownicy o śred. 9 cm i wypełniane 1. pełną łyżką farszuSkładniki Na Farsz :1 większa
cebula (170-200 g)2 łyżki oleju/smalcu500 g
kaszanki1 małe
winne jabłko (opcjonalnie, ale polecam)0,5-1 łyżeczka
cynamonu10 całych
goździkówsólpieprzmasło/smalec w razie, gdyby
kaszanka była suchaSkładniki Na Ciasto Pierogowe :250 g
mąki pszennej200 ml wrzącej wody/mleka0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuPrzygotowanie Farszu :
Cebulę pokroić w kostkę.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Dodać
cebulę.Zeszklić.W międzyczasie z
kaszanki pozbyć się flaków.Pokroić
kaszankę na mniejsze kawałki.Dodać do
cebuli.Smażyć na średnim płomieniu, często mieszając do momentu, kiedy
kaszanka się rozpadnie.W
miedzy czasie obrać
jabłko, usunąć nasienia i pokroić w małą kostkę.Dodać do farszu.Farsz smażyć do miękkości
jabłek i do momentu, kiedy z farszu wyparują zbędne płyny.W
między czasie smażenia farszu, rozetrzeć na proszek (np. w moździerzu)
goździki ze szczyptą
soli.Dodać do farszu.Dodać
cynamon.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać.W razie potrzeby, gdyby farsz był za suchy, za co w większości odpowiada
kaszanka, należy dodać wybrany tłuszcz w takiej ilości, jaka odpowiada nam samym i wymieszać dla rozpuszczenia się tłuszczu.Odstawić z płomienia.Ostudzić.Przygotowanie Ciasta Pierogowego :Przesiać
mąkę do miski.Dodać
sól.Wlać
olej.Stopniowo wlewać
wodę, mieszając łyżką.Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę.Przykryć bawełnianą ściereczką.Przygotowanie Pierogów Z
Kaszanką :Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na tłustej powierzchni (podsypane
maka twardnieje i
kurczy się z coraz częstszym wałkowaniem go) - np. wylać 1 łyżeczkę
oleju na blat i rozsmarować po powierzchni).Wykrawać kółka o śred. 9 cm.Uprzednio lekko rozciągając krążek pierogowy, nakładać na bardziej wilgotną stronę krążka oraz jego środek 1. pełną łyżkę farszu i złożyć ciasto w półokrąg, po czym zlepić boki.Surowe pierogi nakładać bezpośrednio na powierzchnię obsypaną
mąką.Pozostałe ciasto z wyciętych krążków ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Postępować tak do skończenia się farszu wraz z
ciastem.W garnku zagotować
wodę z małą ilością
soli.Na gotującą się
wodę kłaść pierogi.Gotować na dużym płomieniu do momentu ponownego zagotowania się
wody z pierogami.Delikatnie zamieszać pierogi i zmniejszyć płomień na mniejszy.Gotować ok. 3-4 min. od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.Wyciągnąć pierogi na naczynie za pomocą łyżki z sitkiem.Podawać z przesmażonymi skwarkami lub przesmażoną
cebulą z tłuszczem.