ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Idealne zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ze śmietaną, lub z sosem grzybowym. Najlepsze robi moja Babcia i chyba jej klusek nikt nigdy nie przebije. Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na kluski parowe, idealny dodatek do obiadu:)
Potrzebujemy:
400 gram mąki pszennej
40 gram świeżych drożdży
250 ml mleka (ciepłego, nie gorącego)
2 jajka
1 łyżkę cukru
szczyptę soli
3 łyżki roztopionego masła
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy trzy łyżki mąki, szczyptę soli i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy przez sitko, wlewamy do niej wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło i wbijamy dwa jajka.
Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozciągamy na stolnicy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Z każdego formujemy kulki.
Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, następnie gotujemy na parze przez około 15 minut. W moim wypadku jest to duży, metalowy durszlak, postawiony na garnku z wrzącą wodą, można użyć gazy, czystej ścierki lub specjalnego garnka.
Ważne, aby kluski nie dotykały wody.
Po ugotowaniu zdejmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie truskawki (niestety mrożone - rozmrożone) i śmietana z cukrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/kluski-parowe-pampuchy.html