Wykonanie
Idealne zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ze
śmietaną, lub z
sosem grzybowym. Najlepsze robi moja Babcia i chyba jej klusek nikt nigdy nie przebije. Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na kluski parowe, idealny dodatek do obiadu:)

Potrzebujemy:400 gram
mąki pszennej40 gram świeżych
drożdży250 ml
mleka (ciepłego, nie gorącego)2
jajka1 łyżkę
cukruszczyptę
soli3 łyżki roztopionego
masłaDrożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy trzy łyżki
mąki, szczyptę
soli i łyżkę
cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy przez sitko, wlewamy do niej wyrośnięte
drożdże, rozpuszczone
masło i wbijamy dwa
jajka.Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto rozciągamy na stolnicy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.Z każdego formujemy kulki.

Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, następnie gotujemy na parze przez około 15 minut. W moim wypadku jest to duży, metalowy durszlak, postawiony na garnku z wrzącą
wodą, można użyć gazy, czystej ścierki lub specjalnego garnka.Ważne, aby kluski nie dotykały
wody.Po ugotowaniu zdejmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie
truskawki (niestety mrożone - rozmrożone) i
śmietana z
cukrem.Smacznego!