Wykonanie
Sernik z tradycją, klasyk wśród klasyków,zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania.Z tradycyjnym wyrastaniem i klasycznym opadaniem.Bez
spodu, bez polewy,prosty, szybki, pyszny, wilgotny, z dobrze przypieczoną skórką ♥U mnie pozycja obowiązkowa w każde święta.

Składniki: (na formę 22x22 cm lub tortownicę 24-25 cm)1 kg
twarogu dwukrotnie mielonego (z
twarogów wiaderkowych polecam tylko Piątnicę)6
jajek100 g
masła180 g
śmietany 18 %1 i 3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżki
maki ziemniaczanej lub
budyń waniliowy (proszek)
cukier waniliowy 16 g50 g
rodzynekskórka otarta z 1
cytryny
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.
Zółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Partiami dodawać
ser i
śmietanę, miksując na średnich obrotach. Cienkim strumieniem wlewać
masło, dodać
budyń, a następnie
skórkę z cytryny i
rodzynki (można je dodatkowo wymieszać z łyżeczką
mąki, by nie opadały na spód sernika).
Białka z odrobiną
soli ubić na sztywną pianę. dodać do masy serowej i wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę
serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 C przez 60 minut bez termoobiegu. Piekarnik wyłączyć, ale drzwiczek nie otwierać jeszcze przez 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Przed podaniem doprowadzić do temeratury pokojowej.Smacznego :)