ßßß Cookit - przepis na Marchewka duszona na maśle

Marchewka duszona na maśle

nazwa

Wykonanie

U mnie do obiadu zawsze muszą być podane warzywa. Najczęściej przygotowujemy surówki, naszą ulubioną jest surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i rzodkiewek oraz na ciepło marchewka z groszkiem . Osobiście bardzo lubię też surówkę z marchewki ze śmietaną na słodko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować prosty, francuski sposób na duszoną marchewkę. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę do dzisiejszego obiadku.
"Francuski Szef Kuchni" J. Child
5 marchewek
łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżki masła + 2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
Dodać cukier, wodę, 1,5 łyżki masła, sól i pieprz.
Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż marchew zmięknie - moje marchew zmiękły po 15 minutach.
Gdy marchew jest miękka dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
Poczekać aż masło się rozpuści i podawać.
Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.
do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/12/marchewka-duszona-na-masle.html