Wykonanie
U mnie do obiadu zawsze muszą być podane warzywa. Najczęściej przygotowujemy surówki, naszą ulubioną jest surówka z
kapusty pekińskiej,
pomidorów i
rzodkiewek oraz na ciepło
marchewka z
groszkiem . Osobiście bardzo lubię też surówkę z
marchewki ze
śmietaną na słodko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować prosty, francuski sposób na duszoną
marchewkę. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę do dzisiejszego obiadku."Francuski Szef Kuchni" J.
Child5
marchewekłyżka
cukru1,5 szklanki
wody1,5 łyżki
masła + 2 łyżki
masłapół łyżeczki
soliszczypta
pieprzu2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiMarchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.Dodać
cukier,
wodę, 1,5 łyżki
masła,
sól i
pieprz.Garnek przykryć i gotować
marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż
marchew zmięknie - moje
marchew zmiękły po 15 minutach.Gdy
marchew jest miękka dodać
natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki
masła.Poczekać aż
masło się rozpuści i podawać.
Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.
do akcji Tęcza Smaków, kolor
pomarańczowy