Wykonanie

Tadam! Dziś 11 listopada. Święto wszystkich Marcinów, jednak ja nie
będę się powtarzał z przepisem na Marcińskie
rogale. Przygotowałem na dziś pyszne,
drożdżowe śniadanie z cudownym
makiem, który nawiązuje nieco do tych słynnych, poznańskich wypieków. Brioszki wyrosły pięknie, były delikatne i pulchne. Do tego szklanka ciepłego
mleka lub
kakao i dzień staje się piękniejszy! :)nadzienie:30 g
maku20 ml
mleka2 łyżki
mioduskórka z 1/2
pomarańczyMak,
skórkę pomarańczową oraz
miód umieścić w rondlu. Zalać
mlekiem i podgrzewać na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odstawić do wystudzenia.składniki na 6 sztuk:220 g
mąki pszennej60 g
cukru pudru60 g
masła7 g świeżych
drożdży2 łyżki ciepłego
mleka2
jajka + jedno do posmarowaniaW dużej misce umieścić pokruszone
drożdże, dodać 2 łyżeczki
cukru, 1 łyżkę
mąki, ciepłe
mleko i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. D o wyrośniętych
drożdży dodać pozostałą
mąkę,
cukier i
jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodawać po kawałku
masła, wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, świecące i łatwo odchodzące od ręki (jeśli będzie zbyt kleiste, dodać niewielką ilość
mąki). Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie uderzyć pięścią aby pozbyć się powietrza. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich uformować w kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć ok. 1 łyżeczkę
maku, skleić jak pierogi i ponownie uformować kulkę. Nadziane ciasto umieścić w otworach foremki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem. Bułeczki piec w 180 ° C przez ok. 20 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe z
masłem,
dżemem lub
cukrem pudrem.Smacznego! :)
