ßßß
Tadam! Dziś 11 listopada. Święto wszystkich Marcinów, jednak ja nie będę się powtarzał z przepisem na Marcińskie rogale. Przygotowałem na dziś pyszne, drożdżowe śniadanie z cudownym makiem, który nawiązuje nieco do tych słynnych, poznańskich wypieków. Brioszki wyrosły pięknie, były delikatne i pulchne. Do tego szklanka ciepłego mleka lub kakao i dzień staje się piękniejszy! :)nadzienie:30 g maku20 ml mleka2 łyżki mioduskórka z 1/2 pomarańczyMak, skórkę pomarańczową oraz miód umieścić w rondlu. Zalać mlekiem i podgrzewać na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odstawić do wystudzenia.składniki na 6 sztuk:220 g mąki pszennej60 g cukru pudru60 g masła7 g świeżych drożdży2 łyżki ciepłego mleka2 jajka + jedno do posmarowaniaW dużej misce umieścić pokruszone drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. D o wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodawać po kawałku masła, wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, świecące i łatwo odchodzące od ręki (jeśli będzie zbyt kleiste, dodać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie uderzyć pięścią aby pozbyć się powietrza. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich uformować w kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć ok. 1 łyżeczkę maku, skleić jak pierogi i ponownie uformować kulkę. Nadziane ciasto umieścić w otworach foremki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piec w 180 ° C przez ok. 20 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe z masłem, dżemem lub cukrem pudrem.Smacznego! :)