ßßß

pieczone bataty z kakaowo-daktylowym kremem z awokado, tahini oraz płatkami kokosowymibaked sweet potatoes with cocoa-dates avocado cream, tahini and coconut flakesSkładniki:2 niewielkie bataty lub jeden duży
1/2 dojrzałego awokadołyżka kakao3 spore świeże daktyle* (wypestkować!)odrobina wodytahini i płatki kokosowe do podaniaBataty przekroić wzdłuż na pół. Piec na papierze do pieczenia (skórką do góry) w 200 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min. w zależności od ich wielkości, powinny być miękkie. Podawać z kremem z awokado (zmiksowane wraz z daktylami, wodą i kakao), tahini oraz płatkami kokosowymi. Batata możemy jeść ze skórką aczkolwiek trzeba go dobrze wyszorować i najlepiej jak będzie ograniczy/ekologiczny. Smacznego!*zamiast daktyli do kremu można dodać syrop daktylowy/klonowy lub łyżkę ksylitolu.cukru kokosowegoPrzepis tak prosty, a zachwyca smakiem. Myślę, że na śniadanie równie świetnie się sprawdzi dla tych, którzy tak jak ja lubią słodko zaczynać dzień lub jako lunch do pracy/szkoły czy na uczelnię. Warto spróbować batata na słodko, jest naprawdę genialnyInne przepisy z udziałem słodkiego ziemniaka znajdziecie obok: strona – Przepisy lub też kierując się na sam dół i wybierając z etykiet: batat (słodki ziemniak).