Wykonanie
Gęsina nie musi być trudna do przyrządzenia. Jeśli nie jesteś gotów na pieczenie całej gęsi, czy choćby konfitowanie gęsich udek i temu podobne ceregiele, przygotuj prostą i doskonałą przystawkę, która będzie wyśmienitym gęsim akcentem na
stole. Może to być proste i pyszne gętataki, czyli orientalne gęsie carpaccio, albo jeszcze prostszy, absolutnie doskonały półgęsek ze
śliwką londyńską i świeżą
roszponką . Proste, pyszne, a zaczaruje każdego, komu zaserwujesz. Przez żołądek do serca?
droga wolna!

O rany, ale się porobiło, zobaczcie co dziś u mnie gra - James Blake i "Retrograde" faaajne!No jak to u Was jest z " sezonem na gęsinę " jadacie? kupujecie? przyrządzacie gęsi, czy może bywacie w restauracjach, które są włączone w akcję "Czas na gęsinę" ? Koniecznie choć raz w sezonie (listopad i grudzień) wybierzcie się na pyszną gęsinę do restauracji w okolicy, w której mieszkacie, ale też podajcie ją w domu, koniecznie! To wielka radość jeść
szparagi w maju, kochać
dynię w październiku i listopadzie, czekać na pierwsze czerwcowe
ziemniaki i lipcowe
jagody, ze łzą w oku żegnać w październiku
pomidory, na które sezon właśnie wtedy się już kończy.Podobnie jest z
mięsem, przynajmniej niektórym - "czas na gęsinę" to nie pusty termin, ale po prostu najlepszy sezon na gęsi . W Polsce rozpoczyna się w listopadzie i trwa do końca grudnia. To właśnie wtedy najwięcej jest na rynku świeżych gęsi, ale i wyrobów wędliniarskich z gęsiny.Na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów na dania z gęsiną (klik), są dania główne, przystawki i zupy. Można zatem podać odświętny obiad z gęsią pieczoną w całości, ugotować rosół z gęsimi pulpecikami lub fajną zupę na gęsinie albo sięgnąć po któryś z prostych przepisów na przystawki. Dziś taki właśnie proponuję. Poszukajcie w sklepie lub na targu dobrej jakości półgęska . Będzie pysznie!Półgęsek to jeden z najszlachetniejszych wyrobów wędliniarskich powstających z gęsiny. Nazywany też pierśnikiem lub półgąskiem, powstaje z dwóch, wyciętych razem ze skórą piersi gęsich, które są następnie marynowane i wędzone na surowo. Półgęsek ma kształt walca, surowy waży ok 1,5 do 2kg, a po uwędzeniu ok 1,2-1,8kg. Obecnie jest to tradycyjny produkt wytwarzany w województwie kujawsko-pomorskim i tam znajdziecie najlepszej jakości półgęski. Półgęsek był tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej, które podawano na szlacheckich stołach. Był także niezwykle popularny na Litwie. Wspomina go w Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz. Poszukajcie dobrego półgęska i podajcie go w prostej przystawce, która świetnie będzie pasować do dobrego
wina.Półgęsek podaję z marynowaną
gruszką, na bożonarodzeniowe śniadanie, ale może stanowić też świetną przekąskę do
wina na spotkaniu z przyjaciółmi. Szczególnie podany w atrakcyjnej formie, jako roladkę. Jeśli udało mi się Was namówić wcześniej na przygotowanie
śliwek londyńskich, to wystarczy sięgnąć do spiżarni po słoiczek, jeśli nie, kupcie dobre
śliwki kalifornijskiej i zróbcie kilka słoików boskich marynowanych w herbacie
śliwek londyńskich, będą doskonałym dodatkiem do sałatek,
mięs, pasztetów i cudnie zagrają w duecie z półgęskiem.

Roladki z półgęska to w zasadzie
sałatka, bo
roszponka jest tu bardzo istotna, ale taka
sałatka, którą każdy mięsożerca pokocha na zabój. Słony
parmezan, słodkie
śliwki, jędrna i chrupiąca
roszponka plus boski, wędzony półgęsek to wyśmienite połączenie smaków. Spróbujcie koniecznie!kawałek półgęskapaczka świeżej
roszponki (kupuję już umytą)kilkanaście
śliwek londyńskich (tu przepis)kawałek świeżego
parmezanu2-3 łyżki
octu winnego50ml zalewy ze
śliwek londyńskichTaki kawałek półgęska, jaki chcesz przeznaczyć na tę przystawkę włóż na ok godzinę do zamrażarki,
potem pokrój go na jak najcieńsze plasterki. Zamrożony będzie lepiej się kroił.Zalewę ze
śliwek londyńskich zmiksuj na gładką emulsję z
octem winnym i wymieszaj z
roszponką.
Parmezan pokrój w słupki, a
śliwki przekrój wzdłuż na pół.Na każdym plasterku półgęska układaj słupek
parmezanu, 2-3 połówki
śliwki londyńskiej i sporą kępę
roszponki.
Zwiń całość w ciasną roladkę i zepnij wykałaczką. Podawaj z dobrym
winem i ciesz się gęsinowym sezonem !