Wykonanie
Prawdziwe węgierskie leczo przyrządzone jest na bazie
smalcu wieprzowego i nie zawiera
cukinii. Jego główne składniki to
papryka,
pomidory oraz
cebula. Naprawdę polecam wypróbować Wam to klasyczne węgierskie leczo. Smak jest wyjątkowy i ja je spożyłam jako danie główne z dodatkiem
pieczywa. Można jednak je serwować jako dodatek do
mięsa z
ryżem lub
kaszą. Już chyba nigdy nie zrobię lecza na bazie oleju/oliwy… ze
smalcem jest rewelacyjne.Danie to przygotowałam wraz z Mirabelką na zakończenie jej akcji Festiwal kuchni węgierskiej.Przepis pochodzi z
serii książeczek Rzeczpospolitej Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy. T. 9 Kuchnia węgierska .
Składniki na 4 osoby:1 kg
papryki czerwonej, żółtej i zielonej700 g
pomidorów z dużą ilością miąższu (np. lima)150 g
cebuli50 g
boczku (u mnie nieco więcej)2 łyżki
smalcu wieprzowego1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej (można też dodać ostrą)
sól i
pieprz+ ewentualnie
śmietana1.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Następnie przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić ćwiartki w szerokie paski.2.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.3.
Smalec rozgrzać w ok. 3 litrowym garnku o grubym dnie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć
boczek, następnie dodać
cebulę i smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć na chwilę z ognia i przyprawić
papryką mieloną (można dodać też ostrą). Znów wstawić na ogień (ten zabieg podobno powoduje, że
papryka nie staje się gorzka).4. Wrzucić do garnka
paprykę oraz
pomidory. Przyprawić
solą i
pieprzem. Chwilę gotować aż część soku odparuje, następnie przykryć i dusić około 30 minut. Można dodać nieco
śmietany, ale ja nie zdecydowałam się na ten krok. Podawać zgodnie z upodobaniami, albo tylko z
pieczywem, albo jako warzywny dodatek do
mięsa i np.
ryżu.