ßßß
Składniki na 4 porcje:500 g grochu żółtego (najlepiej w całości)2 litry wody500 g boczku wędzonego1 duża marchewka1 duża cebula1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczka imbiru mielonego1/4 łyżeczki pieprzusól (z umiarem, gdy gotujemy wędzony boczek)4 łyżeczki musztardy gruboziarnistejnatka pietruszki do dekoracjiInspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie.1. Groch przesypujemy do ok. 3 litrowego garnka. Zalewamy wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem, aby się namoczył.2. Następnego dnia nie odlewamy wody, w jakiej moczył się groch, ale zagotowujemy całość Dodajemy boczek w całości, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę lub półplasterki marchewkę. Gotujemy ok. 40 minut mieszając co jakiś czas, aby groch się nie przypalił.3. Wyjmujemy z zupy boczek, studzimy, na tyle aby można było go pokroić.4. Jeśli gotujemy grochówkę z grochu łuskanego, pomijamy ten krok. Jeśli natomiast gotujemy z całego grochu, wówczas ok. 1/3 zupy przelewamy do blendera i miksujemy. Pomoże to zagęścić zupę.5. Dodajemy z powrotem do zupy zmiksowaną część i pokrojony w kostkę boczek.6. Przyprawiamy tymiankiem, imbirem, pieprzem i solą.7. Nakładamy porcje na talerze, mieszamy z łyżeczką musztardy i dekorujemy natką pietruszki (to już taki polski zwyczaj).Przepis dodaję do akcji Maggie Literatura na talerzu oraz mojej Kuchnia skandynawska 2013