ßßß
Składniki:600 g mąki2 opakowania drożdży instant1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i 3/4 szklanki letniej wody5 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią1 słoik papryki marynowanej100 g czarnych oliwek1 łyżeczka rozmarynusól morska1. Drożdże mieszamy z 3/4 szklanki wody i łyżeczką cukru. Czekamy aż podwoją swoją objętość.2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą. Następnie dodajemy wodę i drożdże. Wyrabiamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią. Wyrabiamy elastyczne ciasto.3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na blacie wysmarowanym olejem na ok. 1 godzinę.4. Dzielimy ciasto na 12-16 równych części (w zależności jak duże chcemy uzyskać focaccie).5. Formujemy placki o grubości około 1 cm i kładziemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych olejem.6. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.7. Paprykę kroimy na małe paseczki, oliwki w krążki.8. Na każdej focacci układamy porcje papryki i oliwek. Posypujemy solą i rozmarynem oraz skrapiamy olejem Kujawski z bazylią.
To już mój drugi przepis, który bierze udział w zabawie kulinarnej „Kujawski ze Smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Po więcej szczegółów zapraszam na blog Majanowe pieczenie .