Wykonanie
Od początku stycznia chodzę na zajęcia łucznictwa tradycyjnego. Najpierw był
kurs, a teraz treningi i po mału turnieje. Choć mam wiele pracy przed sobą, to łucznictwo
daje mi wielką satysfakcję. Zapisałam się razem z mężem, który 7 lat trenował łucznictwo
sportowe (klasyczne) i teraz mamy pierwsze wspólne hobbyA skąd taki wstęp? Na każde sobotnie zajęcia staram się przygotować jakieś małe przekąski – zazwyczaj słodkie muffiny, a w ostatnią sobotę zrobiłam coś wytrawnego – mini focaccie.

Składniki:600 g
mąki2 opakowania
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 i 3/4 szklanki letniej
wody5 łyżek
oleju Kujawskiego z
bazylią1 słoik
papryki marynowanej100 g czarnych
oliwek1 łyżeczka
rozmarynusól morska1.
Drożdże mieszamy z 3/4 szklanki
wody i łyżeczką
cukru. Czekamy aż podwoją swoją objętość.2.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
solą. Następnie dodajemy
wodę i
drożdże. Wyrabiamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki
oleju Kujawskiego z
bazylią. Wyrabiamy elastyczne ciasto.3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na blacie wysmarowanym
olejem na ok. 1 godzinę.4. Dzielimy ciasto na 12-16 równych części (w zależności jak duże chcemy uzyskać focaccie).5. Formujemy placki o grubości około 1 cm i kładziemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych
olejem.6. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.7.
Paprykę kroimy na małe paseczki,
oliwki w krążki.8. Na każdej focacci układamy porcje
papryki i
oliwek. Posypujemy
solą i
rozmarynem oraz skrapiamy
olejem Kujawski z
bazylią.

To już mój drugi przepis, który bierze udział w zabawie kulinarnej „Kujawski ze Smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Po więcej szczegółów zapraszam na blog Majanowe pieczenie .