ßßß Cookit - przepis na Szafranowy kurczak z migdałami

Szafranowy kurczak z migdałami

nazwa

Wykonanie

Przygotowując ten wpis myślałam o dwóch akcjach: Szafranowa kulinaria i Tęcza smaków! Niestety ta pierwsza już się skończyła, spóźniłam się. Powoli niestety daję się porwać świątecznej gorączce i dlatego mam coraz mniej czasu na blog.
Gdy poszłam do sklepiku z przyprawami niedaleko mnie jakiś tydzień temu, pani sprzedawczyni bardzo zdziwiła się, bo już któraś z kolei osoba pytała ją o szafran 😛 Chyba wiele blogerek kulinarnych mieszka niedaleko mnie 😛 Albo wzrósł na niego popyt z uwagi na świąteczne wypieki.
Przygotowując to żółciutkie danie z kurczaka inspirowałam się przepisem pochodzącym z dodatku do Gazety Wyborczej Spotkanie z szafranem z 24 marca 2007.
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczka
100 g migdałów
2 cebule
1/2 szklanki ryżu arborio
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 szczypty szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki. Zrumieniamy na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy ok. 2 minuty.
3. Do cebuli dodajemy pokrojony w paski filet z kurczaka nasmarowany solą, imbirem i szafranem.
4. Dodajemy ryż, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
5. Pod koniec gotowania dodajemy migdały.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/12/11/szafranowy-kurczak-z-migdalami