Wykonanie
Przygotowując ten wpis myślałam o dwóch akcjach: Szafranowa kulinaria i Tęcza smaków! Niestety ta pierwsza już się skończyła, spóźniłam się. Powoli niestety
daję się porwać świątecznej gorączce i dlatego mam coraz mniej czasu na blog.Gdy poszłam do sklepiku z
przyprawami niedaleko mnie jakiś tydzień temu, pani sprzedawczyni bardzo zdziwiła się, bo już któraś z kolei osoba pytała ją o
szafran 😛 Chyba wiele blogerek kulinarnych mieszka niedaleko mnie 😛 Albo wzrósł na niego popyt z uwagi na świąteczne wypieki.Przygotowując to żółciutkie danie z
kurczaka inspirowałam się przepisem pochodzącym z dodatku do Gazety Wyborczej Spotkanie z
szafranem z 24 marca 2007.

Składniki:0,5 kg
piersi z kurczka100 g
migdałów2
cebule1/2 szklanki
ryżu arborio1/2 łyżeczki
imbiru w proszku2 szczypty
szafranu3 łyżki
oliwy z oliweksól1.
Migdały parzymy i obieramy ze skórki. Zrumieniamy na patelni teflonowej (bez tłuszczu).2.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy ok. 2 minuty.3. Do
cebuli dodajemy pokrojony w paski
filet z kurczaka nasmarowany
solą,
imbirem i
szafranem.4. Dodajemy
ryż, zalewamy szklanką
wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.5. Pod koniec gotowania dodajemy
migdały.