ßßß Cookit - przepis na Kurczak Zaręczynowy a'la Glamour

Kurczak Zaręczynowy a'la Glamour

nazwa

Wykonanie

Wierzcie lub nie, ale amerykański miesięcznik Glamour twierdzi, że wynalazł przepis na ... zaręczyny. A konkretnie na kurczaka, który spożyty przez mężczyznę Waszych marzeń poprowadzi przez żołądek do serca, a potem do rychłych zaślubin i hollywoodzkiego happy-endu.
Pierwotnie przepis został wymyślony przez Kim Bonnell, redaktorkę działu mody Glamour. Podzieliła się nim z koleżanką nazwiskiem Kathy Suder, która zaserwowała danie koledze z pracy... i została jego narzeczoną. Danie stało się sławne w biurze, a kiedy jeszcze trzy kolejne dziennikarki zdobyły w ten sposób dawców obrączek, przepis został opublikowany w grudniu 2003 w wydaniu świątecznym Glamour.
Przepis został wydany w książce 100 Recipes Every Woman Should Know, a w lekko zmodyfikowanej wersji znajdziecie go poniżej.
Składniki
imbir kandyzowany (ok. 5-6 kostek)
1 cytryna
2 łyżki stołowe miodu
500g piersi z kurczaka
sól
oregano
ok. 10 ziemniaków
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
2 cebule
Wykonanie
1) Kurczaka lekko rozbij na grubsze filety i pokrój w paseczki. Posiekaj imbir w drobną kostkę, domieszaj do mięsa, posyp solą i oregano, zalej płynnym miodem i dolej ok. 1/2 soku z jednej cytryny. Obierz 7-10 ziemniaków.
2) Kurczaka podduś na patelni, dolewając co chwilę odrobinę wody zmieszanej z sokiem cytrynowym, jednak nie więcej, niż pół szklanki. Piekarnik nastaw na 250 stopni.
3) Kiedy kurczak zacznie się redukować, wyłóż brytfankę pergaminem i wyłóż pokrojone w czwórki ziemniaki. Zalej je oliwą i posyp ziołami, a pomiędzy nie włóż dwie białe cebule - koniecznie je obierz!
4) Piecz ziemniaki przewracając je co kilka chwil, ale równomiernie się spiekły. Kiedy będą miękkie w środku, wyłóż je na talerze.
5) Kiedy nie zostanie już zupełnie nic z płynu na dnie patelni, podsmaż kurczaka aby się leciutko pozwijał na końcach. Podawaj szybko!
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/10/kurczak-zareczynowy-ala-glamour.html