Wykonanie

Wierzcie lub nie, ale amerykański miesięcznik Glamour twierdzi, że wynalazł przepis na ... zaręczyny. A konkretnie na
kurczaka, który spożyty przez mężczyznę Waszych marzeń poprowadzi przez żołądek do
serca, a
potem do rychłych zaślubin i hollywoodzkiego happy-endu.Pierwotnie przepis został wymyślony przez Kim Bonnell, redaktorkę działu
mody Glamour. Podzieliła się nim z koleżanką nazwiskiem Kathy Suder, która zaserwowała danie koledze z pracy... i została jego narzeczoną. Danie stało się sławne w biurze, a kiedy jeszcze trzy kolejne dziennikarki zdobyły w ten sposób dawców obrączek, przepis został opublikowany w grudniu 2003 w wydaniu świątecznym Glamour.Przepis został wydany w książce 100 Recipes Every Woman Should Know, a w lekko zmodyfikowanej wersji znajdziecie go poniżej.Składniki
imbir kandyzowany (ok. 5-6 kostek)1
cytryna2 łyżki stołowe
miodu500g
piersi z kurczakasóloreganook. 10
ziemniakówzioła prowansalskieoliwa z oliwek2
cebuleWykonanie1)
Kurczaka lekko rozbij na grubsze filety i pokrój w paseczki. Posiekaj
imbir w drobną kostkę, domieszaj do
mięsa, posyp
solą i
oregano, zalej płynnym
miodem i dolej ok. 1/2 soku z jednej
cytryny. Obierz 7-10
ziemniaków.

2)
Kurczaka podduś na patelni, dolewając co chwilę odrobinę
wody zmieszanej z
sokiem cytrynowym, jednak nie więcej, niż pół szklanki. Piekarnik nastaw na 250 stopni.

3) Kiedy
kurczak zacznie się redukować, wyłóż brytfankę pergaminem i wyłóż pokrojone w czwórki
ziemniaki. Zalej je
oliwą i posyp
ziołami, a pomiędzy nie włóż dwie białe
cebule - koniecznie je obierz!

4) Piecz
ziemniaki przewracając je co kilka chwil, ale równomiernie się spiekły. Kiedy będą miękkie w środku, wyłóż je na talerze.

5) Kiedy nie zostanie już zupełnie nic z płynu na dnie patelni, podsmaż
kurczaka aby się leciutko pozwijał na końcach. Podawaj szybko!