ßßß

Piersi z kurczaka w pistacjach to zdecydowanie najpyszniejsza wersja panierki jaką do tej pory jadłam!Pistację mogą się przysłużyć jako panierka nie tylko do kurczaka, ale także do indyka czy schabu:) Najważniejsze by zastąpić kaloryczną bułę tartą czymś dużo zdrowszym i bardziej wykwintnym:)
Składniki:2 piersi z kurczaka3/4 szklanki pistacji1 jajkosól, pieprzmarynata:sok z 2 cytrynstarta skórka z 1 cytryny4cm imbiru2 łyżki miodusól, pieprz1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:Na początek zabierz się za marynatę. Do miski wciśnij sok z 2 cytryn, dodaj skórkę otartą z jednej cytryny i 4cm imbiru, który wcześniej zetrzyj. Następnie dodaj 2 łyżki miodu i jedną oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i gotowe:) Zanurz w przygotowanej miksturze umyte i przygotowane piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 1godzinę. W tym czasie możesz przygotować np surówkę:)Po godzinie wyjmij piersi i zacznij je panierować. Do jednego głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep z solą i pieprzem. Do drugiego natomiast wsyp rozdrobnione wcześniej pistacje*. Każdą pierś pojedynczo zanurzaj w jajku, a później w pistacjach i układaj na blaszce bądź innym naczyniu przeznaczonym do zapiekania w piekarniku (ja użyłam patelni grillowej)Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 15min co jakiś czas kontrolując.* Aby pistacje trzymały się mięsa należy je dosyć mocno rozdrobnić. Ja swoje tylko trochę roztłukłam i wiele z nich odpadło w trakcie pieczenia.