Ta zupka powstała, gdy nie miałam konkretnego pomysłu na obiad, a miałam w domu spory zapas fasolki. Jest to zupa z dwóch rodzajów fasoli – zielonego mamuta i zielonej szparagowej.Składniki:2 l bulionu warzywno-drobiowego200 g fasoli mamut zielonej200 g fasoli szparagowej zielonej4 pomidory1/2 papryczki chillimajeranekłyżeczka cukruFasolce obcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Podgrzewamy bulion (użyłam mrożonego własnej roboty) i gotujemy w nim 15 minut fasolę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory oraz posiekaną papryczkę chilli. Gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy majeranek i cukier. Można oczywiście dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki – trzeba je wówczas wrzucić do wywaru razem z fasolą.Z uwagi na obecność pomidorów i papryczki chilli w zupie, dodaję ją do mojej akcji Warzywa psiankowate.