Wykonanie
Dżem pomidorowy. Owszem - brzmi magicznie, ale tak samo smakuje!Słysząc o
dżemie z
pomidorów byłam bardzo zdziwiona, że takowy istnieje, jednak odkrycie go jest naprawdę wielką rzeczą!
Składniki:1 kg
pomidorów3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
wody0,5 łyżeczki
chilli w proszku
pieprz do smaku
Pomidory umyć i pokroić. Nie trzeba zdejmować z nich skórki, bo w trakcie podgrzewania sama zejdzie.Pokrojone
pomidory wrzucić do garnka i zalać
wodą. Jak całość się podgrzeje dosypać
cukier,
chilli i
pieprz i całość gotować a powstanie gęsta papka i odparuje cała
woda.Ostudzić i przełożyć do słoików.
Dżem jest przecudowny - mocno
pomidorowy, ale też słodko-ostry.Do czego używać
dżemu pomidorowego?
Między innymi do
mięs, do
serów,
wędlin. DO czego jeszcze? Próbujcie sami :)Smacznego!