Wykonanie
Druga połowa sierpnia to okres dominacji
papryki i
pomidorów na targowiskach. Mówię tutaj oczywiście o naszych rodzimych uprawach. Nie ma to jak polne soczyste
pomidorki czy różnokolorowa śmiesznie poskręcana papryczka. Nieskazitelnym
owocom ze szklarni w Holandii czy Hiszpanii – mówię zdecydowane nie – szczególnie o tej
porze roku, kiedy mamy taką obfitość
polskich warzyw. O tej
porze roku znajdziemy też łatwo polskie
bakłażany, które również należą do rodziny psiankowatych. Nie mówiąc już o wszędobylskich ziemniakach!W najbliższych tygodniach
będę gotować wiele potraw z wykorzystaniem psiankowatych. Jeśli ktoś chciałby przyłączyć się do mnie – zapraszam do wzięcia udziału w akcji, która potrwa do 25 września 2011.Akcja już rozpoczęła się na Mikserze, na Durszlaku będzie można dodawać przepisy od 21 . 08.2011.Tymczasem przysyłajcie przepisy na potrawy z wykorzystaniem roślin psiankowatych na mój adres e-mail
[email protected]Proszę o umieszczanie przy Waszych przepisach banerka akcji lub linka do tego wpisu. Można dodawać archiwalne przepisy, ale nie wcześniejsze niż z 1 sierpnia tego roku. Pod koniec września umieszczę podsumowanie akcji na blogu. Gorąco zapraszam!Banerek akcji:
Kod banerka do wklejenia na blogu:
Wikipedia wylicza następujące warzywa psiankowate:
bakłażan (Solanum melongena)
papryka roczna (Capsicum annuum)
pomidor (Lycopersicon esculentum)
ziemniak (Solanum tuberosum)miechunka peruwiańska (Physalis peruviana)miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)Jeśli znajdziecie jakieś inne rośliny jadalne należące do psiankowatych proszę o informację!Cechą wspólną tych warzyw jest to, iż częścią jadalną są we wszystkich przypadkach
owoce i wszystkie wywodzą się z klimatu ciepłego.
Papryka dotarła do Europy w XVI w. dwoma szlakami: została sprowadzona z Haiti do Hiszpanii przez Krzysztofa Kolumba oraz z Persji za pośrednictwem do Turków do
krajów bałkańskich i na Węgry (stąd inna nazwa
pieprz turecki).
Papryka w Ameryce uprawiana była już 5200 l. p.n.e. – odkryto ją bowiem w grobowcach w Ancon i Huaca Prieta w
Brazylii (Wikipedia).
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej bądź Środkowej i podobnie jak
papryka zawitały do Europy w XVI w. Co ciekawe aż do XIX wieku uważane były w Europie za roślinę trującą i uprawiane jako roślina ozdobna.Piękne czerwone
owoce papryki i
pomidorów zawierają mnóstwo składników odżywczych. Zofia Zawistowska w książce „Warzywa w kuchni i spiżarni” (1989) opisuje je tak: „Zawierają liczące się ilości karotenów i witaminy C. Warto przy tym wiedzieć, że
owoce papryki zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż
pomidory.
Pomidory natomiast przewyższają
paprykę niemal dwukrotnie pod względem zawartości karotenów. W obu warzywach występują ponadto witaminy grupy B, nieco witaminy E, składniki mineralne, a przede wszystkim wapń i żelazo, kwasy organiczne… Wartość kaloryczna tak
papryki, jak i
pomidorów jest nader niska (28-27 kalorii w 100 g
owoców).To właśnie z
owoców papryki rocznej węgierskiemu biochemikowi A. Szent – Györgyi udało się po raz pierwszy wyizolować witaminę Ci ustalić jej wzór chemiczny (Wikipedia).Za ostry smak
papryki chilli odpowiada alkaloid kapsaicyna, który nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach i
alkoholu, dlatego popijanie ostrych potraw dużą ilością
wody czy płukanie ust nie dają rezultatów. Jako neutralizatory najlepiej działają
tłuszcze roślinne, tłuste
mleko a także
alkohol. Kapsaicyna jest głównym składnikiem gazu
pieprzowego (Wikipedia).
Pomidory bogate są w najsilniejszy przeciwutleniacz z grupy karotenoidów – likopen, który zapobiega rakowi prostaty.
Bakłażan zwany inaczej
oberżyną pochodzi z Dalekiego Wschodu (Indie, Birma, Chiny).
Bakłażany zawędrowały z Azji do Europy wraz z muzułmańskimi hordami kalifatu Umajjadów, które dotarły do Hiszpanii przez północną Afrykę w VII w. Są roślinami bardzo wrażliwymi na zimno, ich uprawa jest trudna. Ich wartość odżywcza wyraża się przede wszystkim w dużej zawartości błonnika i składników mineralnych takich tak wapń i fosfor.
Ziemniaki dotarły do Europy w XVI w. Ojczyzną
ziemniaka jest Peru. Ich uprawa i przetwórstwo rozpowszechniło się w XIX wieku. Ciekawostką jest to, że łodyga, liście i kwiaty są trujące – zawierają solaninę. Znajduje się ona także w pędach (oczkach)
ziemniaka a także w bulwach o odcieniu zielonym i może spowodować silne zatrucie pokarmowe. Zawarta jest we wszystkich pędach roślin psiankowatych i co ciekawe w zielonych pomidorach, więc spożywanie sałatek z udziałem zielonych
pomidorów jest niewskazane.
Zielona papryka nie zawiera tego toksycznego glikozydu.Więcej o poszczególnych roślinach napiszę przy okazji prezentacji zrobionych z nich potraw.P.S. Psia(n)kowate to taki mopsikowy temat 😉