ßßß
Niezbędne produkty:1 szklanka kaszy gryczanej150 gr sera białego4 cebule6 ząbków czosnku3 łyżki mąki2 jajkabułka tartaPrzyprawy: kminek, majeranek, kurkumaDzisiaj Święto, 11 listopada i większość sklepów zamknięta. Niedługo po śniadaniu, Małe Dzioby zaczęły wspominać o obiedzie.W lodówce brak mięsa więc trzeba było zrobić kotlety z czegoś innego.Rozpoczynamy od ugotowania kaszy. Zwykle na 2 szklanki wody wsypujemy szklankę kaszy.Po ugotowaniu dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, drobno posiekany czosnek, mąkę i jajka oraz zioła.
Wszystko mieszamy i lepimy niewielkie kotleciki a następnie obtaczamy w startej bułce.Układamy kotlety na blasze do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kotlety pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia dodałem po kawałeczku masła aby przyrumieniły się z zewnątrz.
W międzyczasie przygotowałem brokuły z czosnkiem.Brokuły zanurzamy we wrzątku na nie więcej niż 1-2 minuty a następnie po odsączeniu z wody wrzucamy na rozgrzaną patelnię z przyrumienionym czosnkiem.
Tak przygotowane brokuły będą chrupkie ale za razem delikatne a ponadto nie wygotujemy z nich wszystkich wartości odżywczych.Upieczone kotleciki podałem z Ciecierzycą w pomidorach i brokułami.
SMACZNEGO !!!