Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 450g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku- 3 szklanki
mąki krupczatki- 1,5 szklanki
oleju- 1,5 szklanki
cukru- 5
jajek- 4 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli*na krem- 500ml
śmietany 30%- 2
galaretki agrestowe*dodatkowo- 1
granatSposób przygotowania:1.
Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy go z nadmiaru
wody.2. W misce ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli, pod koniec dodając stopniowo
cukier.3. Ubitą pianę miksujemy z
żółtkami,
olejem oraz z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wrzucamy
szpinak i dokładnie mieszamy.4. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. (do suchego patyczka).5. Gotowe ciasto studzimy, zdejmujemy papier. Wierzch ścinamy ok. 5mm, kruszymy.6.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach
wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z ostudzoną
galaretką. Masę
śmietanową wylewamy na ciasto, posypujemy przygotowanymi wcześniej okruchami.7. Wierzch posypujemy pestkami
granatu, wkładamy do lodówki na kilka godzin.