ßßß Cookit - przepis na Ser harceński - marynowane łódki

Ser harceński - marynowane łódki

nazwa

Wykonanie

Jeden z najzdrowszych serów.
Zawiera minimalną ilość tłuszczu,
bardzo dużo białka - około 30%
oraz wapń. Jest bogatym źródłem
witamin z grupy B. Produkowany z odtłuszczonego mleka z dodatkiem
podpuszczki. Należy do serów
twarogowych i dojrzewających.
Jego specyficzny smak zachwycił
mnie bardzo. Serwowałam go już z żurawiną, z figami, z czosnkiem,
zapiekałam, kładłam na kanapki...
Ostatnio zamarynowałam i uważam,
że był to wyśmienity pomysł. Powstała elegancka przekąska o wyszukanym smaku.
200 g sera harceńskiego (4 krążki po 50 g każdy), 70 g rodzynek, duży ząbek
czosnku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka kolorowego pieprzu,
pół łyżeczki kminku, odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, oliwa cytrynowa,
2-3 łyżki rumu (niekoniecznie), 5 cykorii.
Ser pokroiłam w małe trójkąciki a czosnek w cienkie plasterki. Pieprz z kminkiem podgrzałam na suchej patelni, rodzynki namoczyłam w rumie. Ser, czosnek, natkę i rodzynki ułożyłam
warstwami w glinianym naczyniu. Wsypałam gałkę, pieprz oraz kminek, zalałam oliwą.
Przykryłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na trzy dni.
Cykorie przekroiłam wzdłuż. Ostrym nożem wycięłam głąby, wypełniłam marynowanym
serem z dodatkami. Ułożyłam na półmiskach, przybrałam listkami natki pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/10/ser-harcenski-marynowane-odki.html