ßßß
Jeden z najzdrowszych serów.Zawiera minimalną ilość tłuszczu,bardzo dużo białka - około 30%oraz wapń. Jest bogatym źródłemwitamin z grupy B. Produkowany z odtłuszczonego mleka z dodatkiempodpuszczki. Należy do serówtwarogowych i dojrzewających.Jego specyficzny smak zachwyciłmnie bardzo. Serwowałam go już z żurawiną, z figami, z czosnkiem,zapiekałam, kładłam na kanapki...Ostatnio zamarynowałam i uważam,że był to wyśmienity pomysł. Powstała elegancka przekąska o wyszukanym smaku.200 g sera harceńskiego (4 krążki po 50 g każdy), 70 g rodzynek, duży ząbekczosnku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka kolorowego pieprzu,pół łyżeczki kminku, odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, oliwa cytrynowa,2-3 łyżki rumu (niekoniecznie), 5 cykorii.Ser pokroiłam w małe trójkąciki a czosnek w cienkie plasterki. Pieprz z kminkiem podgrzałam na suchej patelni, rodzynki namoczyłam w rumie. Ser, czosnek, natkę i rodzynki ułożyłamwarstwami w glinianym naczyniu. Wsypałam gałkę, pieprz oraz kminek, zalałam oliwą.Przykryłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na trzy dni.Cykorie przekroiłam wzdłuż. Ostrym nożem wycięłam głąby, wypełniłam marynowanymserem z dodatkami. Ułożyłam na półmiskach, przybrałam listkami natki pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)