Wykonanie
Jeden z najzdrowszych
serów.Zawiera minimalną ilość tłuszczu,bardzo dużo
białka - około 30%oraz wapń. Jest bogatym źródłemwitamin z grupy B. Produkowany z
odtłuszczonego mleka z dodatkiempodpuszczki. Należy do
serówtwarogowych i dojrzewających.Jego specyficzny smak zachwyciłmnie bardzo. Serwowałam go już z
żurawiną, z
figami, z
czosnkiem,zapiekałam, kładłam na kanapki...Ostatnio zamarynowałam i uważam,że był to wyśmienity pomysł. Powstała elegancka przekąska o wyszukanym smaku.200 g
sera harceńskiego (4 krążki po 50 g każdy), 70 g
rodzynek, duży ząbek
czosnku, 4 łyżki posiekanej
natki pietruszki, łyżeczka
kolorowego pieprzu,pół łyżeczki
kminku, odrobina świeżo startej
gałki muszkatołowej,
oliwa cytrynowa,2-3 łyżki
rumu (niekoniecznie), 5
cykorii.
Ser pokroiłam w małe trójkąciki a
czosnek w cienkie plasterki.
Pieprz z
kminkiem podgrzałam na suchej patelni,
rodzynki namoczyłam w
rumie.
Ser,
czosnek,
natkę i
rodzynki ułożyłamwarstwami w glinianym naczyniu. Wsypałam gałkę,
pieprz oraz
kminek, zalałam
oliwą.Przykryłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na trzy dni.
Cykorie przekroiłam wzdłuż.
Ostrym nożem wycięłam głąby, wypełniłam marynowanym
serem z dodatkami. Ułożyłam na półmiskach, przybrałam listkami
natki pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)